Winter teleurgesteld over ontbreken sterspelers

Aron Winter maakte vrijdag zijn voorlopige selectie voor het EK onder 19 bekend. De bondscoach van Oranje onder 19 reist begin juli niet met zijn sterkst mogelijke selectie af naar Griekenland, vanwege een besluit van onder meer Ajax en Feyenoord om een zestal spelers niet vrij te geven voor het eindtoernooi. Tegenover de NOS heeft Winter teleurgesteld gereageerd op het besluit van de Nederlandse topclubs.

‘Voor jongens die in de basis spelen van het eerste elftal kan ik het wel begrijpen, maar anders niet. Voor spelers die niet vast in het eerste staan, is zo’n EK juist heel goed om mee te maken’, doelt de oud-international van het Nederlands elftal op Donny van de Beek, Jaïro Riedewald, Jari Schuurman, Bart Nieuwkoop, Calvin Verdonk, Dabney Dos Santos en Kevin Diks.

‘Spelen tegen de beste landen uit deze leeftijdscategorie is heel goed voor de ontwikkeling van deze spelers. Dat weet ik zeker, honderd procent’, vervolgt Winter. ‘De clubs denken daar soms anders over en dat is hun goed recht. Dat heb ik te respecteren. De clubs zijn altijd leidend. Het is teleurstellend, maar ik moet verder’, beseft Winter zich maar al te goed.

Geen enkele Feyenoorder in voorselectie

Door het besluit van Feyenoord om Schuurman, Verdonk en Nieuwkoop niet vrij te geven voor het EK, is er geen enkele jeugdspeler van de Rotterdamse club aanwezig op het eindtoernooi in Griekenland. In tegenstelling tot Feyenoord, staat Ajax wel een zevental spelers af aan Oranje onder 19, waaronder Richairo Zivkovic. De 18-jarige spits van de Amsterdammers kwam dit seizoen al zevenmaal in actie voor het elftal van trainer Frank de Boer.

Praat Mee!