Sneijder hield in moeilijke tijd één doel voor ogen: ‘Spelen in Brazilië’

Begin 2013 dreigde de carrière van Wesley Sneijder in het slop te raken. De Oranje-international lag in de clinch met de clubleiding van zijn toenmalig werkgever Internazionale en was daardoor op de bank beland. Nadat Sneijder naar Galatasaray vertrok, was iedereen het erover eens dat de hoogtijdagen van de middenvelder achter de rug waren. In aanloop naar het WK in Brazilië rechtte Sneijder echter zijn rug. Sindsdien verkeert de Utrechter in een bloedvorm.

Louis van Gaal liet Sneijder meerdere malen buiten de selectie van het Nederlands elftal, waardoor in de media werd gespeculeerd over het einde van zijn interlandloopbaan. Sneijder liet zich echter niet gek maken en knokte zich terug in Oranje. In gesprek met Metro blikt de 113-voudig international terug op de maanden voorafgaand aan het WK.

‘Ik stel me altijd dezelfde vraag ‘Doe je er alles aan?’ Als het antwoord daar ‘ja’ op is kan ik mezelf niks verwijten’, geeft de kleine middenvelder aan tegenover het gratis dagblad. ‘Het was een moeilijke periode, waarin ik problemen kreeg bij Inter en een achterstand opliep, waardoor ik blessures kreeg. Maar ik wist van mezelf dat de lijn weer omhoog zou gaan. Uiteindelijk ben je op jezelf aangewezen. Het was geen gebrek aan motivatie. Daar heb ik nog nooit last van gehad.’

‘Van Gaal zei dat hij dolblij me was’

‘Ik heb altijd gezegd dat mijn doel was om in Brazilië te spelen. Ik heb vervolgens alles gespeeld, op de laatste wedstrijd na, in een rol die niet bij mij paste’, gaat de speler van Galatasaray verder. ‘Een paar jaar geleden had ik dat zeker niet gedaan. Na het WK zei Van Gaal ook dat hij dolblij met me was.’

Waar Sneijder de draad weer kon oppikken, slaagden John Heitinga en Rafael van der Vaart daar niet in. Sneijder speelde meerdere jaren samen met het tweetal bij Ajax en het Nederlands elftal, en vindt het zonde dat hun carrière als een nachtkaars lijkt uit te gaan. ‘Ik vind dat jammer, ik hoop dat ze nog iets moois kunnen laten zien. Het gaat om de juiste keuzes. Ga je spelen? Past de competitie nog bij je? Als je in een spiraal komt dat je niet speelt, moet je weg.’ (Foto: Greg Tee)

Praat Mee!