‘FIFA-officials opgepakt, Blatter ontspringt de dans’

Zwitserse autoriteiten hebben woensdagochtend zeven functionarissen van de wereldvoetbalbond FIFA opgepakt. Dat maakte The New York Times vanochtend vroeg bekend. Volgens de Amerikaanse krant zou er een aanklacht liggen tegen meer dan tien FIFA-officials. Zij worden zo goed als zeker uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar zij worden verdacht van corruptie, fraude en het witwassen van geld.

De Zwitserse politie verrichtte de aanhoudingen op een vreedzame manier. Zeker twee officials mochten het Baur au Lac-hotel in Zürich zonder handboeien verlaten. Medewerkers van de FIFA hadden zich daar verzameld voor een jaarlijkse vergadering. Ook FIFA-voorzitter Sepp Blatter was aanwezig in Zürich. De Zwitser werd echter niet opgepakt en wordt ook niet verdacht van betrokkenheid bij corruptie binnen de wereldvoetbalbond.

De aanhoudingen zijn desalniettemin een flinke bedreiging voor de positie van Blatter, die vrijdag herkozen kan worden als voorzitter van de FIFA. De FBI is al ruim drie jaar bezig met een diepgaand onderzoek binnen de FIFA, waarvan de uitkomsten mogelijk consequenties kunnen hebben voor de machtigste persoon in de sportwereld. (Foto: International Students’ Committee)

Praat Mee!