‘Het hele net rond de FIFA lijkt zich nu te sluiten’

De Zwitserse politie heeft woensdagochtend een aantal FIFA-officials opgepakt in het Baur au Lac-hotel in Zürich op verdenking van corruptie, fraude en het witwassen van geld. De aanhoudingen zijn verricht in opdracht van de FBI. En dat is allemaal het gevolg van een wetswijziging in de Verenigde Staten. 

‘Sinds een aantal weken is er in de VS een nieuwe wet van kracht’, legt NOS-redacteur Edwin Schoon uit op Radio 1. ‘Die wet maakt het voor de FBI mogelijk om betalingsverkeer dat mogelijk niet in de haak is en via Amerikaanse banken verloopt, te onderzoeken. Ook e-mailverkeer over dergelijke transacties dat via Amerikaanse servers verloopt, mag de FBI nu onderzoeken. Het hele net rond de FIFA lijkt zich hiermee nu te sluiten.’

‘Grote klapper’

De wetswijziging is een doorbraak in het onderzoek van de FBI, dat nu al een jaar of vijf duurt. ‘Het lijkt erop dat dit de grote klapper is waar heel veel mensen al jaren op wachten’, vertelt de sportredacteur van de NOS, die niet is verrast door de aanhoudingen. ‘Alle FIFA-bestuurders zijn op dit moment bijeen in Zürich voor de verkiezing van de nieuwe voorzitter aankomende vrijdag. Desondanks was er geen enkel signaal van deze actie, maar zo werkt de FBI wel vaker’, beschrijft Schoon de werkwijze van de Amerikaanse geheime dienst.

‘De Zwitserse autoriteiten werken mee aan de aanhoudingen, dus achter de schermen moeten Zwitserland en de FBI al veel langer hebben samengewerkt om deze actie voor te bereiden’, aldus Schoon, die Blatter noemt als ‘de allergrootste vis voor de FBI.’ De voorzitter van de FIFA werd woensdag echter niet aangehouden. (Foto: Instagram)

 

Praat Mee!