Fer doordrongen van missie Oranje: ‘We moeten van Letland winnen’

Met slechts twee punten voorsprong op naaste belager Turkije en een grote achterstand op IJsland en Tsjechië, weet het Nederlands elftal dat het op 12 juni aan de bak kan tegen Letland. Het enige dat nu nog telt, is een overwinning. Leroy Fer is zich bewust van de belangen die spelen in de resterende EK-kwalificatiewedstrijden.

‘We moeten van Letland winnen, dat duel is wederom cruciaal’, gaat Fer tegenover het Algemeen Dagblad in op de eerstvolgende EK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal. Eind maart wist Oranje ternauwernood een nederlaag te voorkomen tegen Turkije (1-1). Klaas-Jan Huntelaar behoedde de manschappen van bondscoach Guus Hiddink in blessuretijd voor een nederlaag tegen de directe concurrent voor de derde plaats, die recht geeft op deelname aan de play-offs voor een EK-ticket. Een afstandsschot van Wesley Sneijder werd doeltreffend van richting veranderd door de spits van het Nederlands elftal.

Tegen Turkije was er geen rol weggelegd voor Fer. De middenvelder van Queens Park Rangers ontbrak wegens een blessure aan de hamstring, die hem maandenlang aan de kant hield. Tegen Letland hoopt Fer weer speelminuten te maken en Nederland een zetje in de juiste richting te geven. Het machteloze gevoel dat hij had toen hij vanaf de bank lijdzaam moest toezien hoe QPR week in week uit punten verspeelde, wil hij niet nog eens meemaken bij Oranje.

Southampton

De toekomst van Fer is nog één groot vraagteken. De oud-speler van FC Twente maakt er geen geheim van dat hij volgend jaar het liefst actief blijft in de Premier League. Volgens de eerste geruchten zit Southampton achter Fer aan. Tegenover het AD zegt de elfvoudig international dat hij nog niet is benaderd door de club van manager Ronald Koeman. ‘Ik weet er echt niets van’, meent Fer. ‘Blijkbaar weet je nu meer dan ik. Mijn situatie is helder: het is duidelijk dat ik liever in de Premier League speel dan in de Championship. Queens Park Rangers zal ongetwijfeld spelers moeten laten vertrekken, want degraderen uit de Premier League betekent ook dat er financieel een forse stap teruggezet moet worden. Maar op dit moment is het echt nog rustig.’

Letland – Nederland

Eerst richt Fer zich op de interlands met het Nederlands elftal. Op 5 juni speelt Oranje een oefeninterland in de Amsterdam Arena tegen de Verenigde Staten. Een week later, op vrijdag 12 juni, staat Letland – Nederland op het programma. Beide duels kun je live volgen op Onze11.nl.

Praat Mee!