Lange voorbereiding doet Hiddink goed: ‘Ik voel me een clubcoach’

Veertien internationals meldden zich afgelopen maandag voor de trainingsstage bij het Nederlands elftal. Tweeënhalve week voor het cruciale EK-kwalificatieduel in Letland. De voorbereiding op dat duel is een stuk langer dan normaal gesproken het geval is. Het geeft Guus Hiddink de tijd om het Nederlands elftal naar zijn hand te zetten. De bondscoach voelt zich weer even clubcoach, en daar geniet hij zichtbaar van.

‘Ik vind dit heerlijk’, zei de 68-jarige Varssevelder voor de camera van de NOS. ‘Ik voel me een klein beetje een clubcoach. Ik kan de hele week met de jongens werken. Dat zijn heerlijke dagen voor trainers, want dan kan je echt in het team duiken.’ Doordat de Oranje-selectie maandag pas min of meer compleet is, gaat Hiddink voorlopig nog geen spelers af laten vallen. ‘We blijven nog wel bij elkaar. Volgende week druppelen er nog spelers binnen. Wesley Sneijder en Jeremain Lens zelfs nog later. Dat houdt in dat deze groep nog wel compleet gaat blijven’, aldus Hiddink over zijn selectie, die momenteel uit zestien spelers bestaat.

Dat nog niet iedereen zich in Hoenderloo heeft gemeld, vindt Hiddink niet heel vervelend. ‘Dat wisten we. Er staan een paar prachtige finales op het programma. En er lopen nog competities door. Dat is jammer, maar om nu al te kunnen werken met deze groep is heerlijk.’

Geen excuses

De interlands tegen de Verenigde Staten en Letland zijn een verlaat toetje van het voetbalseizoen. Het gevaar ligt dan ook op de loer dat de internationals met hun hoofd al bij de vakantie zijn. ‘Ja, dat is moeilijk. Maar dat mag niet als excuus gelden’, stelde Hiddink. ‘Ik weet nog hoe het was in 1995. Ajax liep toen met het hoofd in de wolken na het winnen van de Champions League. Toen zat er denk ik nog het nodige alcohol in en weet ik veel wat. Tien dagen later speelden we in Wit-Rusland en werden we op een 1-0 nederlaag getrakteerd.’

Ondanks slechte ervaringen uit het verleden, denkt Hiddink niet dat zijn ploeg zich opnieuw laat verrassen. ‘Ik denk het nu niet. Iedereen is zich meer bewust is van het belang van de wedstrijd tegen Letland’, besloot de bondscoach.

 

Praat Mee!