Bommelding FIFA-congres zorgt voor oponthoud

Het FIFA-congres is vrijdagmiddag onderbroken wegens een bommelding. Dat maakte de Zwitserse politie rond 13.30 uur bekend. Volgens het Zwitserse Handelszeitung werd de melding al rond 11 uur vanochtend gedaan.

Agenten zijn inmiddels de zaal ingegaan met speurhonden om de mogelijke bom te zoeken. De aanwezige journalisten werden aan het einde van de ochtend verzocht om de zaal te verlaten. Pas later bleek het verzoek te zijn gedaan wegens de mogelijke aanwezigheid van een bom.

Bommelding FIFA

De journalisten waren op dat moment sowieso van plan de zaal te verlaten voor een pauze van ongeveer anderhalf uur. Het was de bedoeling dat het congres om 13.30 uur hervat zou worden, maar dat gaat dus niet lukken.

Eerder op de dag werd het FIFA-congres al verstoord door twee Palestijnse demonstranten. Sepp Blatter liet de twee mannen verwijderen door de beveiliging. De FIFA is vandaag bijeengekomen om de nieuwe voorzitter van de wereldvoetbalbond te kiezen. Prins Ali Bin Al-Hussein neemt het in de verkiezingen op tegen Blatter. De uitslag wordt later op de dag verwacht.

Het nieuws komt in een gifzwarte week voor de FIFA, die begon met de aanhoudingen van zeven officials van de wereldvoetbalbond in Zürich. Zij werden in opdracht van de FBI opgepakt door de Zwitserse politie. Waarschijnlijk volgen later deze week of volgende week nog meerdere arrestaties. The New York Times berichtte deze week dat er een aanklacht zou liggen tegen meer dan tien FIFA-officials. Zij worden zo goed als zeker uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar zij worden verdacht van corruptie, fraude en het witwassen van geld.

Update 29 mei 15.38 uur

De bommelding op het congres van de FIFA bleek vals alarm te zijn. Het congres is rond 13.40 uur weer hervat, nadat agenten met speurhonden de zaal hadden doorzocht. ‘De zaal is door veiligheidsdiensten onderzocht en we kunnen nu verder omdat er niets in aangetroffen’, verklaarde Jérôme Valcke, secretaris-generaal van de FIFA. (Foto: Instagram)

Praat Mee!