FBI-onderzoek gaat verder: ‘Blatter is het doelwit’

De Europese voetbalbonden dropen vrijdag teleurgesteld af na afloop van het FIFA-congres in Zürich. Prins Ali Bin Al-Hussein gooide na de eerste stemmingsronde de handdoek in de ring, waardoor Sepp Blatter ook de komende vier jaar de voorzitter is van de FIFA. Op het hoofdkantoor van de FBI gaat het onderzoek naar de FIFA echter gewoon door, en daarin is Blatter het grote doelwit.

Andrew Jennings is een Schotse onderzoeksjournalist die al tien jaar onderzoek doet naar de ongeoorloofde praktijken binnen de wereldvoetbalbond. Volgens Jennings zijn de aanhoudingen van een zevental FIFA-officials pas het begin. ‘Er komt zeker meer, er komen meer arrestaties’, bevestigt Jennings tegenover de NOS. ‘Dit is pas week 1. Er is pas één aanklacht. We kennen pas 10 procent van het bewijs. Ze hebben nog zo veel werk te doen. Het onderzoek gaat door’, verzekert de journalist.

‘Het Amerikaanse ministerie van Justitie zei over Blatter dat hij een doelwit is’, gaat Jennings verder. ‘Ze zeggen niet dat-ie schuldig is, maar ze nemen hem onder de loep. Als ik Sepp Blatter was, vertrok ik direct naar Zimbabwe en m’n vriend Mugabe. Er komt meer en Blatter is het doelwit’, benadrukt Jennings nog maar eens.

Ontmoeting met FBI

Jennings was mede verantwoordelijk voor de arrestaties die woensdag werden verricht in Zürich. De onderzoeksjournalist overhandigde de FBI documenten die leidden tot de aanhoudingen van zeven officials. ‘Ik publiceer al jaren bewijzen van corruptie bij de FIFA, waarvan hij weet moet hebben’, doelt de Schot op Blatter. ‘Ik zeg niet dat hij corrupt is, maar hij wist ervan. En na de uitzending van de BBC al helemaal. Maar de autoriteiten deden niks. En toen ontmoette ik drie lange mannen met kort haar en op hun visitekaartje stond: FBI, georganiseerde misdaad. Toen wist ik dat er een eind aan de zaak kwam.’ (Foto: Wiki Commons)

Praat Mee!