Oranje vrouwen verliezen laatste oefenduel richting het WK

Het Nederlands vrouwenelftal heeft zaterdag haar laatste oefenwedstrijd in aanloop naar het WK met 2-1 verloren. De Oranje vrouwen kwamen in de eerste helft nog op voorsprong via Manon Melis, maar zagen de Zweedse voetbaldames in de tweede helft langszij komen. Een goed kwartier na rust bleek voldoende voor Zweden, in een duel dat ruim een halfuur stillag wegens onweer.

Zonder de geblesseerde Oranje-spits Vivianne Miedema begon Nederland uitstekend aan de wedstrijd. Zweden nam in de openingsfase weliswaar het initiatief, maar de Oranje vrouwen hielden simpel stand. Daniëlle van de Donk kon de Zweedse goalie zelfs al even aan het werk zetten met een schot van afstand.

Naarmate de eerste helft vorderde, kroop Nederland steeds meer uit haar schulp en begon het ook steeds harder te regenen in Toronto. De Oranje Leeuwinnen leken zich in het beestenweer steeds meer op hun gemak te voelen en slaagden er steeds vaker in om Melis te vinden aan de rechterflank. De aanvalster van Kopparbergs/Göteborg FC testte de doelvrouw van Zweden na iets meer dan een halfuur voor het eerst met haar mindere linkerbeen. Het bleek de aanzet tot meer, want vlak voor rust kreeg Melis wederom de bal voor haar linkervoet en haalde ze doeltreffend uit: 1-0.

Zweden draait wedstrijd om

De Zweedse voetbalvrouwen kwamen in de tweede helft flitsend uit de startblokken. Letterlijk en figuurlijk. Binnen een kwartier draaide Zweden de wedstrijd om met twee doelpunten, waarbij Oranje-keepster Loes Geurts er tot tweemaal toe niet goed uitzag. Bij de 1-1 schatte Geurts een dieptepass niet goed in, waardoor Lotta Shelin de bal plotseling meekreeg en in het lege doel kon schuiven. Even later verkeek Geurts zich op een afstandsschot van Kosovare Asllani: 1-2. Kort daarna werd het spel stilgelegd wegens onweer.

Na de onderbreking, die ongeveer een half uur duurde, gebeurde er weinig meer. Beide ploegen voerden een aantal wissels door, waardoor de wedstrijd langzaam richting het einde liep. De Oranje vrouwen werden geen moment meer gevaarlijk en sluiten daardoor de laatste oefenwedstrijd richting de openingswedstrijd van het WK af met een nederlaag.

Het Nederlands vrouwenelftal maakt op 7 juni haar debuut op het WK. In Edmonton nemen de Oranje Leeuwinnen het vanaf 3.00 uur (Nederlandse tijd) op tegen Nieuw-Zeeland. (Foto: Twitter)

Praat Mee!