Advocaat in beeld als bondscoach België

Dick Advocaat is in beeld om bondscoach te worden van het Belgische nationale elftal. De 67-jarige Hagenees moet de opvolger worden van Marc Wilmots, die zo goed als zeker een contract tekent bij Schalke 04. De top van de Belgische voetbalbond KBVB vergadert dinsdag over de mogelijke komst van Advocaat.

Advocaat maakte zondagavond aan tafel bij Studio Voetbal bekend zijn carrière als clubcoach te hebben afgesloten. De oud-bondscoach van het Nederlands elftal hield als interim-manager Sunderland in de Engelse Premier League. Ondanks verwoede pogingen van het bestuur van Sunderland om Advocaat langer vast te leggen, besloot de Nederlander na een paar maanden alweer te vertrekken uit Noord-Engeland. Hij gaf wel nadrukkelijk aan open te staan voor een functie als bondscoach.

De aanstelling van Advocaat zou hoogst opmerkelijk zijn. In het seizoen 2009/2010 was de oud-trainer van PSV en AZ namelijk al eens bondscoach van het Belgische nationale elftal. Na zeven maanden gaf Advocaat er zelf de brui aan, en tekende hij vervolgens een lucratief contract als bondscoach in Rusland. Volgens Advocaat ligt het dit keer anders. ‘Vijf jaar geleden waren het jonge talenten die net kwamen kijken, nu spelen ze allemaal bij grote clubs’ zegt hij tegen Het Nieuwsblad. ‘Ik wil echter heel voorzichtig blijven, want ik weet eerlijk gezegd niet wat er met Marc Wilmots zal gebeuren. Maar ik heb er zin in. Als ze me vragen tenminste.’

Volgens Het Nieuwsblad zijn er diverse bestuurders binnen de KBVB die een hernieuwde samenwerking met Advocaat wel zien zitten. Ook voorzitter François De Keersmaecker staat niet negatief tegenover de aanstelling van de oud-voetballer, terwijl hij in april 2010 nog des duivels was na het opstappen van Advocaat. ‘We zijn verraden’, zei De Keersmaecker destijds.

Praat Mee!