‘Ook rechterhand Blatter maakte zich schuldig aan betalen smeergeld’

De positie van FIFA-voorzitter Sepp Blatter komt met de dag verder onder druk te staan. Vandaag maakte The New York Times bekend dat de rechterhand van Blatter, secretaris-generaal Jerôme Valcke, in 2008 tien miljoen dollar aan smeergeld heeft overgemaakt naar twee rekeningen van Jack Warner. De voormalig vice-president van de FIFA, die in Amerika wordt aangeklaagd voor corruptie, zou in ruil voor dat bedrag zijn stem hebben gegeven aan Zuid-Afrika, dat in 2010 het WK mocht organiseren.

De naar buiten gebrachte informatie is gebaseerd op bronnen bij de Amerikaanse geheime dienst FBI. Het onderzoek komt zodoende steeds dichter in de buurt van Blatter, die eerder aangaf niets van de schandalen binnen de wereldvoetbalbond af te weten.

Valcke heeft in een eerste reactie aan The New York Times laten weten dat hij niet gemachtigd is om dergelijke betalingen te doen. De FIFA verklaart dat Julio Grondona het geld in 2008 heeft overgemaakt. Grondona kan helaas niet meer als getuige worden gehoord, aangezien hij vorig jaar is overleden. Voorlopig ontspringt Valcke de dans. De Franse bestuurder is nog niet officieel aangeklaagd door de Amerikaanse autoriteiten. (Foto: Tanya Rego/Agência Brasil, Wiki Commons)

Praat Mee!