Van Praag voelt zich belazerd: ‘Ik dacht: het wordt een close call’

Michael van Praag kreeg voor aanvang van het FIFA-congres positieve berichten uit het kamp van prins Ali Bin Al-Hussein, de tegenkandidaat van Sepp Blatter bij de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA. Volgens de vrouw van prins Ali zou het erom hangen wie de verkiezingen zou winnen, maar dat bleek achteraf allerminst het geval. Blatter kreeg uiteindelijk bijna twee keer zoveel stemmen als de Jordaanse prins.

Van Praag was zelf lange tijd in de race om de nieuwe voorzitter van de FIFA te worden. In gezamenlijk overleg besloten Luis Figo en Van Praag zich uiteindelijk terug te trekken, en werd prins Ali naar voren geschoven als tegenkandidaat van Blatter. Eva Jinek vroeg zich maandagavond in haar late night programma af of dat nou wel zo’n verstandige keuze was van Van Praag. ‘De manier waarop prins Ali zijn speech hield, had ik misschien beter gedaan. Maar het is een rekensom. Het gaat niet om de beste kandidaat, maar om degene met de meeste kans’, vertelde Van Praag.

De voorzitter van de KNVB geloofde afgelopen vrijdag wel degelijk in de kansen van prins Ali. Volgens Van Praag hebben tientallen landen in het stemhokje echter alsnog besloten te stemmen op Blatter. ‘Ik dacht: het wordt een close call. Mensen zijn ongelofelijk in de maling genomen’, doelde Van Praag op het feit dat diverse voetbalbonden hun steun voor prins Ali hadden uitgesproken, maar achteraf toch niet op hem hebben gestemd.

Praat Mee!