Inside favela: Met je krot op de pechstrook

De VPRO zond afgelopen zondag een prachtige documentaire over het contrast tussen arm en rijk in São Paulo, de grootste stad van Brazilië waar straks ook onder andere het WK voetbal plaats zal vinden.

Je ziet beelden van de kansloze favela’s, maar ook van een condominium, waar rijken beveiligd achter hekken wonen met zelfs een videocamera in hun eigen straat. Ze komen alleen maar binnen met een irisscan of een vingerafdruk. Het filmen met de camera van de VPRO wekt zelfs al argwaan, waardoor een beveiliger moet vragen of de documentairemaker kan stoppen met filmen op straat.

In de stad is te zien hoeveel Brazilianen met gepantserde wagens rondrijden. Als je voor een stoplicht stilstaat en er staan tien auto’s waarvan er acht gepantserd zijn en je zit in één van de twee ongepantserde, dan ben je ‘de sjaak’ en loop je een groot risico op een car jacking. Een verkoper van gepantserde wagens kon overigens moeilijk ontkennen dat hij ‘blij’ is met het geweld.

Tot slot was er nog een arm gezin die pal langs een loeidrukke driebaans snelweg wonen. ‘Laatste was er iemand die zag niet dat wij op de pechstrook woonden en wilde daar haar auto neerzetten. Het scheelde een haar of ze had over ons heen gereden’, treurde de bewoner.

Praat Mee!