Van Praag gist naar reden achter vertrek Blatter

Sepp Blatter verraste vriend en vijand door dinsdagavond zijn vertrek bij de FIFA aan te kondigen. De Zwitserse voorzitter van de voetbalbond gaf als reden voor zijn vertrek dat hij het gevoel heeft niet langer meer op de steun van de voltallige voetbalwereld te kunnen rekenen. Michael van Praag kan zich niet voorstellen dat dat de daadwerkelijke reden van zijn vertrek is, aangezien Blatter na zijn herverkiezing nog enorm strijdbaar was.

‘Wat heeft hem bewogen uit eigen beweging op te stappen?’, vraagt Van Praag zich hardop af in de papieren versie van De Telegraaf. ‘Is het FBI-onderzoek de reden of de bevindingen van de Zwitserse justitie? Of hebben de leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA zaterdag in de nieuwe samenstelling zo veel druk op hem uitgeoefend dat hij inzag dat hij niet langer op zijn plaats was als president?’, probeert Van Praag een antwoord te vinden op zijn vraag.

Dat na een tijdperk van zeventien jaar er eindelijk een einde komt aan de voorzitterschap van Blatter, vindt Van Praag ‘mooi nieuws.’ Hij is er nog niet uit of hij zich wederom verkiesbaar gaat stellen voor de vacante positie bij de FIFA. De voorzitter van de KNVB hoopt eerst antwoorden te krijgen op zijn vragen. Wellicht kan de FBI die hem snel geven. De Amerikaanse geheime dienst is een onderzoek gestart naar de betrokkenheid van Blatter in de corruptieschandalen binnen de FIFA. Dat meldde de Amerikaanse zender ABC vanochtend vroeg.

‘Ik had gedacht dat we nog vier jaar met hem opgescheept zouden zitten na zijn herverkiezing’, schetst Van Praag het doemscenario dat hij voor ogen had. ‘Blatter was tot dusver niet iemand die snel het bijltje erbij neergooit.’

Praat Mee!