Hiddink schrijft Nigel de Jong nog niet af bij Oranje

Guus Hiddink heeft donderdag tijdens de persconferentie benadrukt dat hij Nigel de Jong nog niet heeft afgeschreven als international van het Nederlands elftal. De Jong kreeg vorige week vrijdag te horen dat hij zich niet hoefde te melden bij Oranje, omdat Hiddink voor ‘een ander type speler’ kiest deze interlandperiode.

De middenvelder van AC Milan had op het afgelopen WK nog een belangrijke rol binnen het elftal van toenmalig bondscoach Louis van Gaal. De Jong zette de toon in de duels en nam zijn ploeg op sleeptouw. Nadat het WK voor De Jong vroegtijdig tot een eind kwam wegens een scheurtje in de lies, was heel voetbalminnend Nederland in diepe rouw gedompeld. Een kleine jaar later zit de 81-voudig international niet eens meer bij de selectie.

Maar dat betekent niet dat de interlandloopbaan van De Jong op zijn einde loopt. ‘Zeker niet’, zei Hiddink in aanloop naar de oefeninterland tegen de Verenigde Staten. ‘Maar ik heb hem verteld dat we nu voor een ander type speler kiezen’, legde de bondscoach uit. Hij denkt tegen de VS en Letland een voetballende middenvelder nodig te hebben op de positie van De Jong. Jordy Clasie en Daley Blind hebben in dat geval een streepje voor bij de bondscoach.

‘Nigel neemt het voortouw bij zwaarweervoetbal’, geeft Hiddink het verschil aan. ‘Hij heeft een prachtige loopbaan achter de rug en die is ook nog niet voorbij. In de volgende interlands kijk ik gewoon weer welke spelers ik nodig heb en wie in vorm zijn.’

Afellay

Ook de afwezigheid van Ibrahim Afellay was opzienbarend, aangezien de middenvelder in de vorige EK-kwalificatieduels nog mocht rekenen op flink wat speelminuten. Hij zat dit keer geeneens bij de voorselectie. Hiddink blijft Afellay wel volgen. ‘Hij moet op zoek naar een mooie club waar hij weer stappen kan maken om bij Oranje in beeld te komen’, verklaarde de bondscoach.

Praat Mee!