Defensief geklungel nekt Oranje in slotfase

Het Nederlands elftal heeft vrijdagavond de oefeninterland tegen de Verenigde Staten met 3-4 verloren. In een goed gevulde Amsterdam Arena stond Oranje twintig minuten voor tijd nog met 3-1 voor. Slap verdedigend werk werd in de slotfase keihard afgestraft door de Amerikanen, waardoor de ploeg van bondscoach Guus Hiddink deze week met een kater gaat toewerken naar de EK-kwalificatiewedstrijd bij Letland.

In een aantrekkelijke openingsfase had Nederland aanvankelijk het beste van het spel. Vanaf het middenveld werd direct de oplossing naar voren gezocht, en dat leidde in het eerste kwartier tot een tweetal kansen. Daryl Janmaat testte de Amerikaanse doelman Brad Guzan met een schot vanaf de rand van het zestienmetergebied. Even later stond Georginio Wijnaldum aan het eind van een soepele aanval, maar de PSV’er schoot de bal recht in de handen van de keeper.

Na de waarschuwingsschoten van Oranje trokken de Verenigde Staten het initiatief naar zich toe. Nederland kwam twee keer goed weg, nadat Gyasi Zardes en Michael Bradley hun kansen om zeep hielpen. Aan de kansen ging slecht verdedigend werk van Oranje vooraf. Zardes kreeg plotseling de bal voor zijn voeten, nadat Jeffrey Bruma en Robin van Persie elkaar knullig in de weg liepen. Jasper Cillessen redde adequaat met zijn voeten en had even later het geluk dat Bradley de paal trof.

Halverwege de eerste helft brak Klaas-Jan Huntelaar de ban. Memphis Depay rondde een schitterende actie af met een fraaie voorzet op de kruin van de spits van het Nederlands elftal. De bal verdween onhoudbaar achter de doelman: 1-0. Heel lang kon Oranje echter niet genieten van de voorsprong. Zardes, de gevaarlijkste man bij de VS, ontsnapte aan de bewaking van Janmaat en prikte een voorzet bij de tweede paal achter Cillessen: 1-1.

Al vroeg in de tweede helft kwam Oranje op een comfortabele 3-1 voorsprong. De ingevallen Gregory van der Wiel leverde in de 49ste minuut een panklare voorzet af op het hoofd van Huntelaar, die de doelman volstrekt kansloos liet en alweer zijn 41ste interlandgoal maakte. Nog geen vijf minuten later leek veranderde Depay een schot van Huntelaar doeltreffend van richting.

De Verenigde Staten trokken zich niet zoveel aan van de tegendoelpunten en voetbalden vrolijk verder. De ploeg van bondscoach Jürgen Klinsmann werd in de 70ste minuut beloond voor het aanvallende spel. Oranje had de organisatie achterin niet op orde, waardoor John Brooks ongehinderd de aansluitingstreffer aan kon tekenen: 3-2.

Hectische slotfase

De voor Huntelaar ingevallen Luuk de Jong vergat vlak voor tijd de beslissende 4-2 binnen te schieten, waarna het Nederlands elftal in de slotfase van de wedstrijd de deksel op de neus kreeg. Binnen een minuut kantelden de Verenigde Staten de wedstrijd via Danny Williams en Bobby Wood en stond vanuit het niets 3-4 op het scorebord. Wederom stond de Nederlandse defensie te slapen.

Na de nederlaag tegen de Verenigde Staten moet morgen de knop weer om bij Oranje. Volgende week vrijdag moet Nederland alweer aan de bak tegen Letland in het kader van kwalificatie voor het EK 2016.

Scoreverloop:

27. Huntelaar 1-0

33. Zardes 1-1

49. Huntelaar 2-1

53. Depay 3-1

70. Brooks 3-2

89. Williams 3-3

90. Wood 3-4

Opstellingen Nederland – Verenigde Staten:

Opstelling Nederland: Cillessen; Janmaat (46. Van der Wiel), Bruma, Martins Indi, Blind; Promes (46. Narsingh), Clasie (78. Sneijder), Wijnaldum, Depay; Huntelaar (78. De Jong) en Van Persie (57. Pröpper).

Opstelling Verenigde Staten: Guzan; Chandler, Brooks, Beckerman, Johnson; Bradley, Shea, Alvarado, Morales; Jóhannsson en Zardes.

Bijzonderheden:

Video’s

1-0 Huntelaar

1-1 Zardes

2-1 Huntelaar

3-1 Depay

3-2 Brooks

3-3 Williams

3-4 Wood

Praat Mee!