Martens schiet Oranje vrouwen naar eerste WK-zege

De Oranje vrouwen hebben hun debuut op het wereldkampioenschap opgeluisterd met een overwinning. In Edmonton boekte het Nederlands vrouwenelftal een benauwde zege op Nieuw-Zeeland: 0-1.

Voetballend zag het er tegen Nieuw-Zeeland veel beter uit dan tijdens de laatste oefeninterland tegen Zweden (1-2 verlies). Ten opzichte van dat duel keerden Vivianne Miedema en Stefanie van der Gragt terug in het basiselftal van bondscoach Roger Reijners. De gevreesde MeMiMa-voorhoede (Melis, Miedema, Martens) werd daardoor weer in ere hersteld.

Lieke Martens was in de eerste helft de gevaarlijkste speelster van het aanvallende trio, en tekende na ruim een halfuur spelen de 0-1 aan voor het Nederlands vrouwenelftal. De Oranje-aanvalster kreeg de bal in de voeten van Miedema en haalde vernietigend uit van een meter of twintig. Haar naam verdwijnt daardoor in de boeken als eerste maker van een Nederlands doelpunt op het WK vrouwenvoetbal.

De Oranje Leeuwinnen slaagden in de tweede helft er niet in om het goede spel te continueren. Nieuw-Zeeland drong in het laatste halfuur nadrukkelijk aan en drukte de Oranje vrouwen terug op eigen helft. Het ontbeerde de Oceaniërs echter aan de benodigde creativiteit en kwaliteit om de 1-1 te scoren. Op wat gevaarlijke corners na, kwamen de Nieuw-Zeelandse voetbaldames niet in de buurt van een treffer.

Door de overwinning in het openingsduel gaan de Oranje vrouwen gedeeld aan kop met gastland Canada, dat eerder op de vroege zondagochtend China met 1-0 versloeg. Aankomende vrijdag spelen de Oranje Leeuwinnen hun tweede groepswedstrijd tegen China.

Scoreverloop:

33. Martens 0-1

Opstellingen Nieuw-Zeeland – Oranje vrouwen:

Opstelling Nieuw-Zeeland: Nayler, Percival, Duncan, Erceg, Stott, Riley, Hearn, Gregorius, Bowen, Longo en Wilkinson.

Opstelling Oranje vrouwen: Geurts; Van Lunteren, Van der Gragt, Van den Berg, Hogewoning; Dekker (84. Middag), Van de Donk, Spitse; Melis, Miedema (81. Van de Sanden) en Martens (90+2 Van de Ven).

Bijzonderheden:

Video’s:

0-1 Martens

Praat Mee!