Van Gelder pleit voor ontslag Hiddink

Jack van Gelder vindt dat Guus Hiddink zijn langste tijd als bondscoach heeft gehad. De vaste radiocommentator bij wedstrijden van het Nederlands elftal liet zich vanochtend kritisch uit over de keuzes van Hiddink.

Volgens Van Gelder verbloemen de goede resultaten op het WK een heleboel. Sinds Hiddink de scepter zwaait bij Oranje, zitten de prestaties in een vrije val. Vrijdagavond ging het Nederlands elftal voor de zoveelste keer onderuit. Dit keer waren de Verenigde Staten met 4-3 te sterk in de Amsterdam Arena.

‘We keren helemaal niet meer terug in de realiteit. We doen maar wat en denken dat we beter zijn dan dat we daadwerkelijk zijn’, schrijft Van Gelder op zijn Twitter account. ‘We gooien het na afloop opnieuw op de onnodige fouten, maar feit is dat we, los van een fase kort na de 3-1, geen moment écht controle over de wedstrijd hebben gehad.’

Geen klik

‘Sinds het WK hebben we amper nog goede wedstrijden gespeeld’, gaat de verslaggever van de NOS verder. ‘Ik heb dan ook het idee dat de klik er niet is, want je kunt het niet blijven wijten aan een gebrek aan gogme. En als je het daar toch aan wijt, dan zal je er iets op moeten vinden. Het is een herhaling van zetten, tactisch staat het gewoon niet. Ik heb een enorm zwak voor Guus Hiddink en Danny Blind, maar iedere speler zakt met deze tactiek door het ijs.’

De kritiek van Van Gelder is niet mals. De 64-jarige Amsterdammer, die volgend jaar met pensioen gaat bij de NOS, vindt dat Oranje bij zichzelf te rade moet gaan. ‘Tegen ieder land waar we nu tegen spelen, is het gewoon open huis. Het gaat echt de verkeerde kant op. Ik heb het gevoel dat dat idee niet leeft in de hoofden van de huidige technische staf. Je ziet geen verbeterde organisatie’, besloot Van Gelder zijn klaagzang.

Praat Mee!