Cruijff kraakt systeem Oranje: ‘Kansloze missie voor middenvelders en verdedigers’

In zijn wekelijkse column in De Telegraaf heeft Johan Cruijff kritiek geuit op de manier van spelen van het Nederlands elftal. Volgens de eeuwige nummer veertien speelt Oranje te aanvallend, waardoor de middenvelders de gaten op het middenrif niet meer kunnen belopen.

Cruijff vergeleek de finale van de Champions League met de verloren oefeninterland tegen de Verenigde Staten (3-4). ‘Als je Barcelona – Juventus projecteert op het Nederlands elftal, dan zie je vooral één groot verschil. Net als veel teams in de Eredivisie zijn Nederlandse teams niet meer in staat compact te spelen’, schrijft de oud-international in het ochtendblad.

Volgens Cruijff komen de backs van het Nederlands elftal veel te vaak mee op, waardoor bij balbezit zes man voorin staan. Jordy Clasie en Georginio Wijnaldum kregen daardoor in de omschakeling veelvoudig een overschot aan Amerikanen op zich af. ‘Die drang om op te komen is funest voor het evenwicht’, zegt de Amsterdammer.

‘Niet alleen ben je dan niet in staat om zelf druk te zetten, als de tegenstander dat wel doet, wordt het voor de middenvelders en verdedigers een kansloze missie’, legt Cruijff uit, die nog maar eens wijst op de manier waarop Barcelona dat invult. Bij de Catalanen hebben Jordi Alba en Dani Alves ook aanvallende intenties, maar is het middenveld altijd drie man sterk.

Praat Mee!