Oranje stevent als slechtste nummer 3 op play-offs af

Als het Nederlands elftal morgenavond niet weet te winnen van Letland, dan wordt rechtstreekse plaatsing voor het EK in Frankrijk een onmogelijke opgave. Alleen als Oranje tegen de Letten begint aan een eindspurt, is het vermijden van play-off wedstrijden nog mogelijk. 

Door de valste start van Nederland in groep A van de EK-kwalificatie, kijkt de nummer drie van het WK aan tegen een achterstand op IJsland en Tsjechië van respectievelijk vijf en zes punten. Vrijdag heeft Oranje de uitgelezen mogelijkheid om wat aan die achterstand te doen. Tsjechië gaat morgenavond immers op bezoek in IJsland. Daarnaast komen beide landen nog op bezoek in de Amsterdam Arena.

Aangezien alleen de eerste twee landen in de poule zich direct plaatsen voor het EK, zal het Nederlands elftal – dat momenteel derde staat – in de resterende vijf wedstrijden de IJslanders of de Tsjechen in moeten halen. Lukt dat niet, dan is er nog de mogelijkheid om als beste nummer drie een EK-ticket te bemachtigen. Op dit moment is Nederland echter de slechtste nummer drie in de kwalificatiereeks. Albanië heeft op dit moment dat startbewijs virtueel in handen met zeven behaalde punten uit vier wedstrijden. Het Zuid-Europese land heeft hetzelfde puntenaantal als Oranje, maar daar had de equipe van bondscoach Guus Hiddink wel een wedstrijd meer voor nodig.

Letland – Nederland

Het belang van de kwalificatiewedstrijd tegen Letland is dus wel duidelijk. Bij puntenverlies kan Oranje de borst natmaken en moet het oppassen dat Turkije de derde plek niet overneemt. De Turken spelen vrijdag een uitwedstrijd in Kazachstan en hebben slechts twee punten minder dan het Nederlands elftal. Onze11 zit er bovenop en houdt vrijdag een liveblog bij van Letland – Nederland.

De stand in groep A van de EK-kwalificatie ziet er als volgt uit.

Land G W GL V PT DPV DPT DS
Tsjechië 5 4 1 0 13 11 6 +5
IJsland 5 4 0 1 12 12 2 +10
Nederland 5 2 1 2 7 11 6 +5
Turkije 5 1 2 2 5 6 8 -2
Letland 5 0 3 2 2 2 11 -9
Kazachstan 5 0 1 4 1 4 13 -9
G=Gespeeld, W=Winst, GL=Gelijk, V=Verloren, PT=Punten, DPV=Doelpunten Voor, DPT=Doelpunten Tegen, DS=Doelsaldo

Praat Mee!