Oranje vrouwen onderuit tegen sterker China

Het Nederlands vrouwenelftal heeft donderdagnacht haar tweede wedstrijd op het WK met 1-0 verloren van China. De Oranje vrouwen kwamen geen moment in de wedstrijd, maar leken lange tijd toch af te stevenen op een puntje. Lisi Wang bezorgde haar ploeg in de blessuretijd alsnog de drie punten.

Sari van Veenendaal, de vervangster van de geblesseerde keepster Loes Geurts, ontpopte zich in de eerste helft tot de uitblinker bij het Nederlands vrouwenelftal. China verraste Oranje met een aanvallende strijdwijze en voerde in de eerste 45 minuten de boventoon. Van Veenendaal bewees een waardige opvolger te zijn van Geurts door haar ploeg op het halfuur drie keer te behoeden voor een achterstand. Vooral haar redding op een hard schot richting de bovenhoek was van grote klasse.

De Oranje Leeuwinnen hadden de grootste moeite om de bal in de ploeg te houden, doordat de Chinese vrouwen Nederland vroeg onder druk zetten. Manon Melis was de enige speelster die zich een beetje kon onttrekken aan het slechte spel van de Oranje vrouwen. Met een aantal individuele acties zorgde zij nog voor wat gevaar van de ploeg van bondscoach Roger Reijners. Bovendien stond Melis aan de basis van de enige mogelijkheid van Oranje, die door Vivianne Miedema vanuit een lastige positie naast werd geschoten.

Het spelbeeld veranderde niet in de tweede helft. China bleef de dominante ploeg en dook regelmatig op voor het doel van Van Veenendaal, die in de 67ste minuut een engeltje op haar schouder leek te hebben. De doelvrouw van FC Twente was kansloos op een afstandsschot van de Chinezen, maar werd gered door de lat.

Richting het einde van de wedstrijd leek de moed langzaam in de schoenen van de Chinese vrouwen te zakken. Wat de Aziaten ook deden, de bal wilde er niet in. Een paar minuten voor tijd was invalster Jun Ma nog heel dicht bij de 1-0, maar de aanvalster slaagde er niet in een voorzet tot doelpunt te promoveren. In de laatste minuut van de wedstrijd viel de dik verdiende treffer alsnog voor China. Merel van Dongen was Wang even uit het oog verloren, en dat kwam de Oranje vrouwen duur te staan. Wang nam de bal in één keer op de pantoffel: 1-0.

Door de nederlaag staan de Oranje Leeuwinnen na twee wedstrijden op drie punten. In de nacht van maandag op dinsdag speelt Nederland de laatste groepswedstrijd tegen gastland Canada. (Foto: Twitter)

Praat Mee!