Wijnaldum breekt de ban voor winnend Oranje

Het Nederlands elftal heeft de uitwedstrijd bij Letland met 2-0 gewonnen. Invaller Georginio Wijnaldum brak na een uur de ban voor Oranje.

Nederland had in de openingsminuten van de wedstrijd moeite met de speelwijze van Letland. Bondscoach Marians Pahars had zijn elftal duidelijk instructies meegegeven om Oranje vroeg vast te zetten op eigen helft. Letland hield daardoor in de eerste twintig minuten van de wedstrijd eenvoudig stand.

Halverwege de eerste helft nam Nederland het heft in handen en had Wesley Sneijder de 0-1 op zijn voet. De 31-jarige middenvelder, die tegen Letland zijn 115e interland speelde, raakte met een afstandsschot de paal. Het was de aanzet tot meer kansen voor het Nederlands elftal, met name voor Memphis Depay. De 21-jarige aanvaller was de gevaarlijkste speler van Oranje en testte doelman Andris Vanins tot drie keer toe. Veel verder dan een schot in het zijnet kwam Depay echter niet.

Na de kansen van Depay kreeg ook Luciano Narsingh een goede mogelijkheid op de openingstreffer. De PSV’er besloot de Letse verdedigers te verrassen met een actie binnendoor en zag zijn schot rakelings langs het doel vliegen. Ook Robin van Persie kreeg een goede kans, maar de aanvoerder van het Nederlands elftal had zijn vizier niet op scherp staan.

Gouden wissel

In de tweede helft was het eenrichtingsverkeer richting het doel van Letland. Desondanks slaagde Oranje er maar niet in om de 0-1 te maken. Bondscoach Guus Hiddink besloot na een uur in te grijpen en bracht Georginio Wijnaldum in de ploeg voor Van Persie. De middenvelder van PSV was direct gevaarlijk met een kopbal. De Letse keeper kon ternauwernood redden op de inzet van Wijnaldum, maar was een paar minuten later kansloos op een puntertje van de Rotterdammer: 0-1.

Na de openingstreffer van Wijnaldum was het verzet van de Letten gebroken. Er ontstond veel ruimte achter de defensie, en daar maakte Luciano Narsinh in de 71ste minuut dankbaar gebruik van. De rechtsbuiten van Oranje werd de diepte ingestuurd en rondde koelbloedig af in de verre hoek: 0-2.

Nederland doet goede zaken in poule A van de EK-kwalificatie. Tsjechië heeft de uitwedstrijd bij IJsland met 2-1 verloren en ziet de voorsprong op Oranje daardoor slinken tot drie punten.

Scoreverloop:

66. Wijnaldum 0-1

71. Narsingh 0-2

Opstellingen Letland – Nederland:

Opstelling Letland: Vanins; Gorkss, Freimanis (37. Gabovs), Maksimenko, Visnakovs; Ikaunieks, Tarasovs, Zjuzins; Jagodinskis, Sabala (62. Visnakovs) en Rakels.

Opstelling Nederland: Cillessen; Van der Wiel, De Vrij, Martins Indi, Willems (77. Janmaat); Sneijder, Van Persie (63. Wijnaldum), Blind; Narsingh, Huntelaar en Depay (87. Lens).

Video’s

0-1 Wijnaldum

0-2 Narsingh

Praat Mee!