Blind: ‘We moeten volledig gefocust zijn om van Letland te winnen’

De laatste keer dat het Nederlands elftal moest ploeteren in de kwalificatiereeks, was richting het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan. Oranje wist zich in 2001 uiteindelijk niet te plaatsen voor het mondiale eindtoernooi, nadat het in Ierland zijn kansen had vergooid (1-0 nederlaag). Veertien jaar later staat het Nederlands elftal er wederom beroerd voor. Om een nieuwe blamage te voorkomen, zal Oranje vanavond moeten winnen van Letland. Volgens Daley Blind zijn de internationals ervan doordrongen wat er op het spel staat. 

De oefennederlaag tegen de Verenigde Staten is een goede wake-up call geweest, zo gaven Wesley Sneijder en Robin van Persie eerder al aan. Blind denkt dat Oranje heeft geleerd van de wedstrijd tegen de Amerikanen. ‘De wedstrijd tegen de Verenigde Staten was zwaar. De ruimtes werden in de slotfase te groot. Het bleek lastig om als elftal compact te blijven spelen, bovendien hielden we de bal niet in de ploeg’, blikt Blind in het Algemeen Dagblad nog één keer terug op de laatste interland.

‘Amerika kon op die manier zonder problemen ons middenveld oversteken’, vervolgt de verdediger annex middenvelder. ‘Daar hebben we van geleerd, tegen Letland moet dat veel beter. En als dat lukt, zijn wij nog altijd een ploeg die lastig is te verslaan. We moeten het zelf doen hier en daar is iedereen zich van bewust.’

Ook Blind ging niet helemaal vrijuit tegen de Amerikanen. De ploeg van bondscoach Jürgen Klinsmann dook meerdere keren via de linkerkant van Oranje op voor het duel van Jasper Cillessen. Tegen Letland begint Blind weer op het middenveld, een plek die hem normaal gesproken beter ligt. ‘Of ik nou als linksback of als verdedigende middenvelder sta, het is mij om het even. Ik speel waar de trainer mij denkt nodig te hebben. En dit keer is het weer op het middenveld’, zegt Blind.

Letland – Nederland

Oranje begint vanavond aan de tweede helft van de EK-kwalificatiereeks. Aan de vorige ontmoeting met Letland (6-0 winst) heeft Blind goede herinneringen overgehouden. ‘Of dit Letland een potentiële bananenschil is voor Oranje? We realiseren ons dat dit een andere wedstrijd zal zijn dan bij ons in de Arena. Thuis speelden we heel goed, maar om hier te winnen moeten we volledig gefocust zijn’, sloot de speler van Manchester United af.

Letland – Nederland wordt vanavond om 20.45 uur afgetrapt in Riga. Onze11.nl volgt de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd op de voet en doet verslag in een liveblog.

Praat Mee!