Van Persie: ‘Na de 1-0 was de wedstrijd gespeeld’

De overwinning tegen Letland (0-2) kwam niet vanzelf tot stand. Het Nederlands elftal creëerde weliswaar voldoende kansen, maar de openingstreffer viel pas halverwege de tweede helft. Robin van Persie had op dat moment al plaatsgenomen op de bank. Zijn vervanger, Georginio Wijnaldum, groeide uiteindelijk uit tot het goudhaantje bij Oranje.

Van Persie schoof na afloop van het duel aan bij Jack van Gelder om zijn analyse te geven op het duel met Letland. ‘De wedstrijd ontwikkelde zich zoals wij voor de wedstrijd hadden verwacht’, zei de aanvoerder van het Nederlands elftal. ‘Letland stond met veel man achter de bal. En dan is het hopen op een doelpunt. Vanaf het moment dat die viel, was de wedstrijd gespeeld.’

Dat doelpunt viel pas in de tweede helft, maar had net zo goed als in de eerste 45 minuten kunnen vallen. Oranje was via Memphis Depay (schot in zijnet) en Sneijder (afstandsschot op de paal) dicht bij de openingstreffer. ‘In de eerste helft creëerden we veel goede kansen, waarvan er twee of drie in hadden gemoeten. Met een beetje geluk sta je in de eerste helft met 1 of 2-0 voor, en dan wordt het ook iets makkelijker’, aldus Van Persie.

Net als in de oefeninterland tegen de Verenigde Staten werd Van Persie vroegtijdig naar de kant gehaald. Wijnaldum verving de 31-jarige spits van het Nederlands elftal en schoot koud in het veld de 0-1 tegen de touwen. ‘Ik kan wel langer spelen, maar dat gaat in goed overleg. Tegen de VS speelde ik 55 minuten en dit keer zestig. Ik ben blij met elke interland. Het gaat uiteindelijk om de drie punten, en die hebben we gehaald. Dus ik ben een blij man’, sloot Van Persie met een glimlach af.

Praat Mee!