‘KNVB moet deze zomer het stokje doorgeven aan Danny Blind’

De belangrijke overwinning tegen Letland (0-2) heeft het Nederlands elftal een zet in de goede richting gegeven. Oranje heeft rechtstreekse kwalificatie voor het EK weer helemaal in eigen hand, en dus lijkt Guus Hiddink volgend jaar zomer in Frankrijk gewoon op de bank te zitten als bondscoach van het Nederlands elftal. Maar als het aan Oranje-volger Maarten Wijffels ligt, gaat de KNVB daar deze zomer een stokje voor steken.

De journalist van het Algemeen Dagblad vindt dat Hiddink al te veel imagoschade heeft geleden in zijn tweede termijn als bondscoach, waardoor het tijd is om Danny Blind vervroegd naar voren te schuiven als eindverantwoordelijke bij het Nederlands elftal. ‘Voor de KNVB breekt nu een periode aan om door te pakken. Om samen met Hiddink te doen wat ze eigenlijk al vanaf het begin van plan zijn: het stokje ergens tussentijds doorgeven aan Danny Blind’, meent Wijffels in het AD.

‘Achter de schermen in Zeist wordt gewikt en gewogen. Natuurlijk is het niet makkelijk, maar juist deze zomer lijkt een redelijk tijdstip voor zo’n overdracht’, vervolgt de journalist, die het verschil met het afgelopen WK in Brazilië te groot vindt. ‘Van een ploeg met een plan tot een team dat er maar op gokt dat het kwartje goed valt in de wedstrijden. Dat moet straks na de zomer anders.’

‘Er is even tijd tot de interlands van september. En Hiddink gaat die duidelijke lijn zelf sowieso niet meer brengen. Daarvoor heeft hij als leider te veel geschipperd en oogluikend getolereerd. Het feit dat de voetbalbond Blind reeds heeft vastgelegd als de toekomstige bondscoach, geeft hem een mandaat om zelf nieuwe piketpalen te slaan. Als hij nu de teugels in handen krijgt, kan hij samen met de KNVB het terugstappen van Hiddink deze zomer chic regisseren’, aldus Wijffels.

Praat Mee!