Oranje Leeuwinnen na gelijkspel bijna zeker van achtste finales

Kirsten van de Ven heeft de WK-droom van de Oranje vrouwen vannacht in leven gehouden. In de slotwedstrijd van de poulefase tekende Van de Ven kort voor tijd de 1-1 aan tegen Canada, waardoor de Oranje Leewinnen een grote kans maken om als één van de beste nummers drie door te dringen tot de knock-out fase.

Canada overdonderde Nederland in de openingsfase van de wedstrijd. Sophie Schmidt kreeg na een slippertje van Daniëlle van de Donk al snel de eerste kans op 1-0, maar haar kopbal belandde bovenop de lat. Even later was het alsnog raak voor de Canadese voetbalvrouwen. Ashley Lawrence kreeg plotseling de bal voor haar voeten na ongelukkig uitverdedigen van Stefanie van der Gragt. De aanvalster schoot de afgeslagen bal snoeihard tegen de touwen: 0-1.

Richting het einde van de wedstrijd kregen de Oranje vrouwen steeds meer grip op de wedstrijd. Het leidde tot kansen voor Vivianne Miedema, Lieke Martens en Van de Ven. De echte scherpte voor het doel ontbrak echter bij de Nederlandse vrouwen, waardoor Canada af leek te stevenen op een overwinning en daarmee de poulewinst in groep A. Maar daar stak invalster Van de Ven vlak voor tijd een stokje voor. De middenvelster kon in de zestien aanleggen na een goede counter van Oranje en schoot vernietigend hard binnen: 1-1.

Doordat China maandagnacht gelijkspeelde tegen Nieuw-Zeeland (2-2), zijn de Aziatische vrouwen samen met Canada door naar de achtste finales. Oranje is als derde geëindigd in de groep met vier punten, en lijkt zich daarmee alsnog te plaatsen voor de knock-out fase. In de komende dagen zal duidelijk worden of het sprookje van de Leeuwinnen een vervolg krijgt. Met nog vier poules die moeten worden uitgespeeld, heeft Nederland in ieder geval één nummer drie al achter zich gelaten (Thailand).

(Foto: Ons Oranje, Twitter)

Praat Mee!