Misselijkmakend bericht uit Qatar: ‘Ik heb iemand naar beneden zien vallen’

Het WK 2022 in Qatar gaat nu al de boeken in als het dodelijkste sportevenement. Maar liefst 1200 arbeiders zijn reeds omgekomen bij voorbereidende werkzaamheden voor het wereldkampioenschap voetbal in het oliestaatje. In tegenstelling tot berichten dat de werkomstandigheden voor gastarbeiders zijn verbeterd, komen er nog dagelijks mensen om in Qatar.

‘Daar klopt helemaal niets van’, spreekt de 35-jarige arbeider Raju K. de tegenstrijdige berichten tegen in een interview met dagblad Metro. ‘De autoriteiten hebben een klein blok met een paar moderne faciliteiten gebouwd waar we zogenaamd zouden wonen. Daar hebben ze vervolgens foto’s van genomen om de media om de tuin te leiden. De situatie is nog even beroerd als een jaar geleden. We zitten samengepropt met achttien mensen op een kamer waar maar plek is voor zes bedden.’

Raju werkt al vijf jaar in Qatar en heeft verschillende keren moeten toezien hoe collega-arbeiders het leven lieten tijdens het werk. ‘De meeste van hen raken buiten bewustzijn en vallen dan te pletter. Ik heb iemand naar beneden zien vallen door de wind. Kan je je voorstellen hoe dat was?’, vraagt Raju zich af.

Praat Mee!