Kieft haalt uit naar Hiddink: ‘Hij had nooit aan Oranje moeten beginnen’

Wim Kieft heeft zaterdag in zijn column in De Telegraaf snoeihard uitgehaald naar bondscoach Guus Hiddink en directeur betaald voetbal van de KNVB Bert van Oostveen. De oud-international van het Nederlands elftal ziet de 68-jarige oefenmeester liever vandaag dan morgen vertrekken bij Oranje.

‘Het experiment om Hiddink terug te halen, mede met het excuus om jonge coaches klaar te stomen, is totaal mislukt’, stelt Kieft vast. ‘Hiddink zet zijn assistent en beoogd opvolger Danny Blind trouwens wel direct onder druk als hij het stokje overgeeft. Iedere nederlaag in het najaar kan namelijk noodlottig zijn en de weg naar het EK in Frankrijk volgend jaar versperren. Daarom had de bondscoach er wijs aan gedaan op te stappen voor de interland in maart tegen Turkije. In dat geval had Blind ook een faire kans gehad’, zegt de oud-voetballer, die in 1988 Europees kampioen werd met het Nederlands elftal.

‘Als Hiddink alsnog besluit door te gaan als bondscoach dan is hij nog ongeloofwaardiger dan hij nu al is’, gaat Kieft verder. ‘Je bent te lang aangebleven, had zelfs helemaal niet aan Oranje moeten beginnen, dat besef is nu toch wel aanwezig. Hou daarom op met die zogenaamde geheimzinnigheid. In de winter deed hij hetzelfde, is toch gebleven, maar in weerwil van zijn constatering gaat het helemaal niet beter met het Nederlands elftal’, constateert de analyticus.

Van Oostveen

Ook Van Oostveen krijgt de wind van voren van Kieft. ‘Voor deze faliekante mislukking’, schrijft de 43-voudig Oranje-international. ‘En natuurlijk voor Van Oostveens opstelling zich te schikken in Hiddinks wil om het stokje over te dragen. Heel berekenend, puur uit eigen belang en daarom laf. Heel pijnlijk om allemaal te constateren met de wetenschap dat Oranje het EK zomaar kan mislopen.’

Praat Mee!