Van Basten over roerige periode: ‘Overwogen om het voetbal te verlaten’

Marco van Basten stond van 2004 tot en met 2008 met wisselend succes aan het roer bij het Nederlands elftal. Na het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland kwam de oud-voetballer via Ajax en sc Heerenveen uiteindelijk bij AZ terecht. Daar besloot hij dit seizoen als hoofdtrainer een stapje terug te doen en is hij sindsdien de rechterhand van John van den Brom. In gesprek met Daily Express legt Van Basten uit waarom hij tot die keuze is gekomen.

‘Als hoofdtrainer was ik niet gelukkig meer’, zegt de voormalig international van het Nederlands elftal. ‘Die verantwoordelijkheid bezorgde me geen plezier. Ik ben tien jaar trainer geweest en heb geprobeerd beter te worden, maar ik had niet het gevoel dat ik alles onder controle had.’

Van Basten begon in 2014 dan ook aan zichzelf te twijfelen. ‘Waarom ga je hier nog mee door?’, vroeg de 50-jarige Utrechter zichzelf af. ‘Ik was teleurgesteld in mezelf en heb overwogen om het voetbal te verlaten, want ik kon mezelf niet zijn wanneer we verloren of het niet lekker liep. Na een overwinning voelde ik me prima, maar met een nederlaag kon ik niet omgaan. Mijn leven was gewoon niet prettig’, blikt Van Basten terug op de bewogen tijd bij AZ.

In september 2014 besloot Van Basten de knoop door te hakken en gaf hij de Alkmaarse club de ruimte om een nieuwe trainer aan te stellen. De oud-bondscoach van Oranje had een goed gesprek met Van den Brom en nam vervolgens als assistent-trainer plaats in zijn technische staf. ‘Volgens sommige mensen is dat een stap achteruit, maar ik zie het als een andere stap’, vertelt Van Basten.

Praat Mee!