Oranje vrouwen uitgeschakeld op WK na nederlaag tegen Japan

Het Nederlands vrouwenelftal is vannacht uitgeschakeld in de achtste finale van het WK. Regerend wereldkampioen Japan bleek een maatje te groot voor de Oranje vrouwen: 2-1.

Aanvankelijk zag het er goed uit voor Nederland, dat niet onverdienstelijk uit de startblokken kwam. Manon Melis kreeg al vroeg in de wedstrijd een grote kans op de openingstreffer na een op maat gegeven bal van Lieke Martens. Door een slordige balcontrole bij Melis ging de kans verkeken. Japan strafte de misser van Oranje meteen af door twee minuten later de 1-0 binnen te tikken. Ariyoshi schoot de bal, die terugkwam van de lat, langs doelvrouw Loes Geurts.

De Oranje vrouwen pakten het na de 1-0 weer op en kregen via Vivianne Miedema en Martens goede mogelijkheden op de aansluitingstreffer, maar die waren niet aan de aanvalsters besteed. De score had voor Japan voor rust hoger uit kunnen vallen. Aya Sameshima, Rumi Utsugi, Ogimi en Shinobu Ohno verprutsten hun kansen echter, waardoor de Leeuwinnen in de wedstrijd bleven.

In de tweede helft beet Oranje wat meer van zich af en dat leidde in de 76ste minuut bijna tot de gelijkmaker. Een corner van Sherida Spitse werd bijna tot doelpunt gepromoveerd door een Japanse verdedigster. Ook in de rebound kreeg Kirsten van de Ven de bal er niet in. Een paar minuten later besliste Sakaguchi de wedstrijd na een mooi overstapje van Mana Iwabuchi: 2-0.

In blessuretijd deden de Leeuwinnen nog wel iets terug via Van de Ven, maar de 2-1 viel te laat in de wedstrijd voor een echt slotoffensief. Nederland mag daardoor haar koffers pakken. Volgend jaar mogen de Oranje vrouwen wel meedoen aan een Olympisch kwalificatietoernooi, waarvoor ook Noorwegen, Zwitserland en Zweden zich hebben geplaatst. De winnaar van het vierlandentoernooi krijgt een ticket voor de Olympische Spelen in Rio van 2016. (Foto: Ons Oranje, Instagram)

Praat Mee!