‘En dan die bijnaam van de selectie, de Oranje Leeuwinnen, dat klinkt toch niet?’

Ronald Waterreus heeft niet kunnen genieten van de optredens van de Oranje vrouwen op het WK in Canada. De columnist van Voetbal International kan maar één conclusie trekken na het bekijken van een aantal wedstrijden op het mondiale eindtoernooi. ‘Het is niks, en het zal voorlopig ook niks worden’, aldus Waterreus.

De wekker zetten voor de achtste finalewedstrijd tegen Japan (2-1 nederlaag), die om vier uur ’s nachts Nederlandse tijd werd gespeeld, kwam niet op in de gedachten van de oud-doelman van het Nederlands elftal. ‘Sorry, dames. Ik zal er maar meteen eerlijk voor uitkomen: Japan-Nederland op het WK voor vrouwen heb ik aan me voorbij laten gaan. Ik kon me er niet toe zetten midden in de nacht mijn bed uit te stappen voor een wedstrijd waarvan je wist dat die niets om het lijf zou hebben’, begint Waterreus in zijn column.

‘Want dat is in een notendop het probleem van het toernooi: het niveau stelt niks voor’, trekt de 44-jarige Vaalsenaar een harde conclusie. ‘Alle respect, hoor, voor hoe fanatiek de pr-machine zijn werk doet om een soort van positieve hype te creëren. Maar als je heel objectief naar de wedstrijden kijkt – en ik heb best wat pogingen onder-nomen – is dat de enige conclusie: dat het niks is. En voorlopig ook niks zal worden.’

Oranje Leeuwinnen

Waterreus vindt het jammer dat er niet objectief wordt gekeken naar de prestaties van het Nederlands vrouwenelftal. ‘Het vrouwenvoetbal wordt benaderd zoals we dat ook doen bij het schaatsen. Vivianne Miedema noemen we liefkozend Vivianne. Of, nog erger, ‘de vrouwelijke Messi’. En dan die bijnaam van de selectie, de Oranje Leeuwinnen, waarschijnlijk ook bedacht door zo’n marketingbureau. Laat die naam eens goed op u inwerken, de Oranje Leeuwinnen. Dat klinkt toch niet?’, vraagt Waterreus zich af.

‘In alle pogingen het vrouwenvoetbal in een positief daglicht te stellen, heeft dat juist iets treurigs’, gaat de oud-speler van PSV verder. ‘Ik wil benadrukken dat ik het super knap vind dat de Oranje-vrouwen zich voor het eerst in de historie hebben geplaatst voor het WK en ik gun ze oprecht het beste in de toekomst, maar door ze te overladen met zulke marketingtermen, zeggen we eigenlijk: Jullie bedrijven een parodie op echt voetbal.’

Praat Mee!