Update | FIFA: ‘Blatter zal niet deelnemen aan verkiezingen’

Sepp Blatter kondigde drie weken geleden zijn vertrek aan als voorzitter van de FIFA. Of hij ook daadwerkelijk terugtreedt, is nog maar zeer de vraag. Vorige week liet de Zwitserse krant Schweiz am Sonntag namelijk weten dat de 79-jarige Zwitser van gedachten veranderd zou zijn. Op een bijeenkomst van de FIFA in Zürich heeft Blatter de geruchten gevoed door een opmerkelijke uitspraak te doen.

‘Ik ben niet teruggetreden, ik stel slechts mijn mandaat beschikbaar op een buitengewoon congres’, zei Blatter donderdag na afloop van de bijeenkomst in gesprek met de lokale krant BLICK. Het buitengewone congres waar Blatter op doelt vindt ergens in december plaats. Tijdens deze conferentie wordt een nieuwe FIFA-voorzitter gekozen.

Blatter sluit niet uit dat hij zich gewoon verkiesbaar stelt. Hij genoot zichtbaar van de aandacht die hij kreeg tijdens zijn toespraak voor een nieuw te bouwen FIFA-museum en deed nog een aantal geheimzinnige uitspraken. ‘Alleen degene die het verleden kent, kan het heden begrijpen en de toekomst doen ontstaan’, deed Blatter de wenkbrauwen van de aanwezigen fronsen. ‘Of met andere woorden: de bal is rond, en degene die de diepte heeft gezien kent de werkelijke dimensies van de sport.’

Update 26 juni 20.53 uur

De FIFA heeft vrijdag gereageerd op de commotie die is ontstaan naar aanleiding van een uitspraak van Sepp Blatter. De Zwitser stapte begin juni op als voorzitter van de wereldvoetbalbond, maar ontkende op een bijeenkomst in Zürich terug te treden als baas van de FIFA. Via een woordvoerder laat de FIFA weten dat Blatter zich niet verkiesbaar stelt voor de verkiezingen in december. ‘Hij zal niet deelnemen aan de verkiezingen’, laat de zegsman weten in een reactie aan CNN.

Praat Mee!