Kluivert: ‘Pas als Van Gaal stopt, krijgt hij de waardering die hij verdient’

Patrick Kluivert heeft veel aan Louis van Gaal te danken. De oud-international van het Nederlands elftal maakte zijn debuut in het betaald voetbal onder Van Gaal en had ook zijn transfer naar FC Barcelona aan hem te danken. Na zijn voetballoopbaan kon Kluivert zich bovendien als assistent-trainer onder de vleugels van de oefenmeester ontwikkelen bij Oranje. De bondscoach van Curaçao verbaast zich weleens over de gebrekkige waardering die Van Gaal in Nederland krijgt.

In gesprek met Voetbal International gaat Kluivert in op zijn klik met de manager van Manchester United. ‘We zijn twee totaal verschillende karakters, maar hebben elkaar heel hoog zitten. Voor mij is Van Gaal als trainer een voorbeeld. Bepaalde eigenschappen van hem, zoals zijn structuur en visie waarom hij iets doet, zijn waardevol voor elke trainer. Niet alleen voor mij, maar voor zo veel trainers van deze tijd’, vertelt Kluivert.

‘Frank de Boer en Phillip Cocu hebben onderdelen van Van Gaal overgenomen en ook internationale topcoaches als Pep Guardiola en Luis Enrique’, gaat de oud-voetballer verder. ‘En wat dacht je van José Mourinho? Die is zelfs zijn assistent geweest in Barcelona en heeft dagelijks van hem het vak geleerd.’

‘In Nederland wordt er nog weleens minachtend gedaan, maar Van Gaal is voor het Nederlandse voetbal zó belangrijk geweest. En dat is hij nog altijd. Pas als hij stopt, krijgt hij de waardering die hij verdient. Zo werkt dat vaak, dan krijgt de buitenwereld pas echt aandacht voor zijn erelijst en wat hij voor het voetbal heeft betekend’, aldus Kluivert.

Praat Mee!