Ziyech kreeg heftige reacties na keuze voor Oranje

Hakim Ziyech mocht zich in mei voor de eerste keer melden bij het Nederlands elftal. De Marokkaanse Nederlander besloot tijdens zijn verblijf in het trainingskamp van Oranje de knoop door te hakken en definitief te kiezen voor een interlandloopbaan bij het Nederlands elftal. Het zorgde voor de nodige commotie in de Marokkaanse gemeenschap, en daar is Ziyech behoorlijk van geschrokken.

De middenvelder van FC Twente werd in november 2014 benaderd door de Marokkaanse voetbalbond om uit te komen voor dat land. Ziyech beschikt immers ook over de Marokkaanse nationaliteit. Tot een uitnodiging voor het Marokkaanse elftal kwam het niet, maar de bond zag een grote rol weggelegd voor Ziyech in het nationale elftal. Toen de 22-jarige Drontenaar voor Nederland koos, viel dat dan ook rauw op het dak bij iedereen die sympathie heeft voor het Marokkaanse voetbal.

Negatieve reacties binnen eigen vriendenkring

Het leidde tot een lading aan negatieve reacties op de sociale media. ‘Wat daar op staat is soms best heftig om te lezen’, zegt Ziyech in gesprek met ELF Voetbal Magazine. Maar daar bleef het niet bij voor de oud-speler van sc Heerenveen. ‘Zelfs binnen mijn eigen vrienden- en kennissenkring waren er negatieve geluiden.’

‘Maar het belangrijkste is dat mijn familie achter mijn besluit staat’, benadrukt Ziyech, die als jeugdinternational ook altijd al deel uitmaakte van de Nederlandse selecties. ‘Nadat de bondscoach van Marokko mij dit seizoen op zijn tour door Europa bezocht, heb ik uitgebreid met mijn broers en moeder zijn plan om me te selecteren gesproken. Toen mijn vader op mijn tiende plots overleed hebben zij zich over mij ontfermd. Ik wilde hun steun hoe dan ook voelen.’

Ziyech benadrukt nog maar eens dat hij meer profijt heeft van een interlandloopbaan bij Oranje. ‘Ik kan meer uit mijn carrière halen als speler van het Nederlands elftal. De kansen op eindtoernooien zijn groter en wie wordt er nou geen betere speler van trainen en spelen met jongens als Wesley Sneijder, Arjen Robben en Robin van Persie’, vraagt de offensief ingestelde speler zich af.

Praat Mee!