Update | KNVB bevestigt: Hiddink vertrekt bij Oranje

De Telegraaf meldt maandag dat de KNVB en Guus Hiddink de komende dagen bekend zullen maken dat de oefenmeester afzwaait als bondscoach van het Nederlands elftal. Hiddink kreeg in de afgelopen maanden de nodige kritiek te verduren en lijkt daaruit zijn conclusies te hebben getrokken.

Hiddink en de KNVB hebben nog niet gereageerd op het nieuws. De 68-jarige Varssevelder begon in september 2014 aan zijn tweede termijn als bondscoach van Oranje. In de oefenwedstrijd tegen Italië zat Hiddink voor het eerst in zestien jaar tijd weer op de bank bij het Nederlands elftal. Oranje leed een gevoelige 2-0 nederlaag.

Ook in de EK-kwalificatiereeks kon Oranje niet bekoren. In de eerste drie wedstrijden sprokkelde Nederland drie punten bij elkaar. Zowel Tsjechië (2-1) als IJsland (2-0) bleek te sterk. Ook had Oranje moeite met Kazachstan (3-1 winst), en vervolgens werd er wéér verloren: Mexico was met 3-2 te sterk in de Amsterdam ArenA.

Het herstel leek ingezet met de klinkende 6-0 zege op Letland. Tegen Turkije (1-1) leed Nederland echter wederom puntenverlies in de EK-kwalificatiereeks. De 2-0 oefenzege op Spanje in maart van dit jaar kon de crisissituatie in Zeist enigszins verbloemen, maar tijdens de laatste interlandperiode ging Oranje nogmaals onderuit. Dit keer waren de Verenigde Staten met 4-3 te sterk voor de ploeg van Hiddink. Vervolgens stond het allesbepalende duel met, jawel, Letland op het programma. Oranje slaagde moeizaam: de Letten werden met 2-0 verslagen.

De KNVB en Hiddink lijken hun conclusies te trekken na het teleurstellende optreden van Oranje dit seizoen, volgens De Telegraaf komen de partijen de komende dagen met een officiële verklaring.

Update 29 juni 17.58 uur

Diverse bronnen rond de KNVB en Guus Hiddink hebben tegenover de NOS het vertrek van de bondscoach bevestigd. De KNVB maakt vandaag of morgen bekend dat de samenwerking met Hiddink per direct wordt beëindigd en Danny Blind vervroegd wordt aangesteld als zijn opvolger. Bij de aanstelling van Hiddink was het al de bedoeling dat Blind het stokje over zou nemen na het EK 2016 in Frankrijk.

Update 30 juni 7.48 uur

De KNVB heeft maandagavond de berichten over het vertrek van Guus Hiddink als bondscoach van Oranje bevestigd. De verwachting is Danny Blind wordt aangesteld als de opvolger van de Varssevelder, die na het WK van vorig jaar de succesvolle Louis van Gaal opvolgde.

Praat Mee!