De Boer: ‘Je moet weten wanneer je stopt, en dat wist Hiddink niet’

Ronald de Boer wijt het ontslag van Guus Hiddink niet alleen aan het functioneren van de bondscoach zelf, maar ook aan de KNVB. Volgens de oud Oranje-international heeft de bond een verkeerde keuze gemaakt door Hiddink aan te stellen in plaats van Ronald Koeman.

‘De KNVB is net zo schuldig aan deze situatie als Hiddink’, is De Boer van mening. ‘Als je toch de keuze hebt tussen Ronald Koeman en Guus. Had de bond de verhalen niet gehoord hoe Hiddink de laatste jaren werkte? Hij miste al langer de energie om voor een groep te staan. Zeker na de kwalificatiewedstrijd in Tsjechië kwam hij zo warrig over. Hij leek het niet te weten’, zegt de analyticus van FOX Sports tegen De Telegraaf.

Koeman

‘Koeman was de aangewezen man. Als je ziet wat hij in zijn trainerscarrière al heeft gepresteerd. Hij is een winnaar, zou wél overwicht op de groep hebben. En het was niet zo dat hij niet wilde, hè. Hij wilde dolgraag’, vervolgt De Boer, die desondanks niet pleit voor een vertrek van directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. ‘Ik denk dat de KNVB hier wel van heeft geleerd. Althans, dat mag ik hopen.’

Dat De Boer regelmatig wat had aan te merken op Hiddink, betekent niet dat hij niet meeleeft met de Varssevelder. ‘Het is niet zo dat ik me nu op de borst klop, omdat ik het zo goed heb gezien. Ik vind het vooral sneu voor Guus. Op basis van het verleden heb ik veel respect voor hem’, doelt De Boer onder meer op zijn prestatie als bondscoach van Zuid-Korea. In 2002 haalde Hiddink de halve eindstrijd op het WK met het Aziatische land. Ook bij PSV kende hij veel successen, vooral in het seizoen 2004/2005 waarin de Eindhovenaren pas in de halve finale van de Champions League strandden tegen AC Milan.

Volgens De Boer had Hiddink zelf in een vroeger stadium de handdoek moeten gooien. ‘Je merkte op dag één – de oefenwedstrijd in Italië – al dat het niet werkte. Je moet weten wanneer je stopt. En dat wist Hiddink dus duidelijk niet. Als je er op zijn leeftijd instapt, is het afbreukrisico groot. Het kan dat hij voor het WK dacht dat het een ideaal startmoment zou zijn. Maar dan heeft hij – mede door de derde plaats – mis gegokt.’

Praat Mee!