Oranje zo goed als zeker van beschermde status in play-offs

Als het Nederlands elftal in de resterende vier kwalificatiewedstrijden er niet in slaagt Tsjechië of IJsland te achterhalen in groep A, dan bieden de play-offs mogelijk uitkomst voor Oranje. Daarin hoeft Nederland niet te vrezen voor een zware loting, aangezien Oranje zo goed als zeker een beschermde status heeft.

Alleen de nummers één en twee in de negen kwalificatiepoules plaatsen zich rechtstreeks voor het EK 2016 in Frankrijk. Daarnaast krijgt ook de beste nummer drie een ticket voor het eindtoernooi. De overige acht nummers drie verdwijnen in de koker voor de loting van de play-offs van de EK-kwalificatie. Zij verdelen de laatste vier startbewijzen.

UEFA-ranking

Aangezien Nederland momenteel op de derde plaats staat, is het niet uit te sluiten dat kwalificatie voor het EK via de play-offs afgedwongen moet worden. Oranje lijkt in dat geval tijdens de loting te mogen rekenen op een beschermde status. De UEFA maakte vandaag bekend dat er wordt gewerkt met geplaatste en niet-geplaatste ploegen, aan de hand van de UEFA-ranking. Nederland staat op die lijst vierde, achter Spanje, Duitsland en Engeland. Deze landen liggen op koers voor directe plaatsing voor het EK, waardoor Oranje momenteel virtueel een geplaatste plaatsing heeft.

In september vervolgt het Nederlands elftal de EK-kwalificatiereeks met een thuiswedstrijd tegen IJsland. Drie dagen later gaat Oranje op bezoek bij Turkije. Op dit moment kijkt de nummer drie van het afgelopen WK tegen een achterstand van drie punten aan op Tsjechië, de nummer twee in de EK-kwalificatiepoule van het Nederlands elftal. IJsland voert de ranglijst aan. De eilandbewoners staan vijf punten los van Nederland.

Praat Mee!