‘Natuurlijk is Danny er klaar voor, laat dit maar aan hem over’

Danny Blind moet de komende maanden meteen aan de bak bij het Nederlands elftal, mits hij de vertrokken bondscoach Guus Hiddink daadwerkelijk opvolgt. Maar daar lijkt weinig twijfel over te bestaan. Gerard van der Lem, assistent-trainer bij Ajax in de tijd dat Blind de scepter zwaaide, heeft een rotsvast vertrouwen in de Zeeuw.

‘Natuurlijk is Danny er klaar voor’, neemt Van der Lem maar meteen alle twijfels weg. ‘Hij heeft zóveel wedstrijden gespeeld op het hoogste niveau, is wereldkampioen geworden met Ajax en bekleedde diverse functies in het voetbal. Danny is tactisch sterk en weet precies wat er speelt in de kleedkamer. Laat dit maar aan hem over’, citeert het Algemeen Dagblad op uit de mond van de 62-jarige Amsterdammer.

Van der Lem kent Blind al sinds de jaren negentig, toen hij als assistent van toenmalig Ajax-coach Louis van Gaal op de bank zat in Amsterdam. Destijds was Blind aanvoerder van het gouden Ajax, dat in 1995 onder meer de Champions League veroverde. Tien jaar later werkte Van der Lem een seizoen lang samen met de oud-international, die in het seizoen 2005/2006 hoofdtrainer was bij de 33-voudig landskampioen. ‘Hij is nog steeds de laatste trainer die met Ajax overwinterde in de Champions League, met snotneuzen als Sneijder, De Jong, Maduro, Heitinga en Emanuelson in de ploeg’, aldus Van der Lem.

Hoewel Blind alweer na één seizoen op straat werd gezet door Ajax, maakte hij een goede indruk op Van der Lem. ‘Hij was heel duidelijk, kon goed uitleggen wat hij wilde. Danny maakte een heel zekere indruk’, legt de oud-voetballer uit. ‘Met Ruud Krol en mij had hij twee ervaren assistenten. Hij moet nu weer iemand met ervaring erbij nemen bij Oranje. Het is nu aan Danny om de critici de mond te snoeren. Dat kan hij alleen doen door zich te plaatsen voor het EK. Natuurlijk is dit geen lekker instapmoment, maar aan de andere kant valt er ook veel te winnen. Als Oranje wint van IJsland en Tsjechië, trek je alles naar je toe.’

Praat Mee!