‘Een belachelijk persbericht, blijf dan gewoon achter Hiddink staan’

Op 1 augustus 2014 sloot de KNVB een tweejarig contract af met Guus Hiddink. Nog geen jaar later is het papiertje al door de versnipperaar gehaald in Zeist. Ronald de Boer verbaasde zich niet zozeer over het vertrek van Hiddink, maar vooral over de persverklaring die de bond maandagavond laat de wereld instuurde.

Daarin was de volgende passage opgenomen: ‘Helaas waren de resultaten van het werk van Guus niet voor iedereen meteen zichtbaar, we danken Guus voor zijn inzet’, waarmee directeur betaald voetbal Bert van Oostveen min of meer de mislukking van Hiddink in de schoenen van de media probeerde te schuiven. ‘Een belachelijk persbericht’, oordeelt De Boer. ‘Blijf dan gewoon achter Hiddink staan als de resultaten van zijn werk voor hun blijkbaar wel zichtbaar waren.’

Danny Blind

Al snel gaat de blik vooruit bij de 67-voudig international. Volgens de tweelingbroer van Ajax-trainer Frank de Boer moet Danny Blind, de logische vervanger van Hiddink, niet een gebrek aan ervaring verweten worden. ‘Hij is oud en wijs genoeg en heeft naast andere trainers heel veel vlieguren gemaakt. Danny moet gewoon de kans krijgen nu’, zegt De Boer, die als speler in de jaren negentig samen met Blind grote successen vierde bij Ajax.

Vooral het omgaan met de druk vanuit de media is een dingetje volgens De Boer. ‘De vraag is hoe hij daarmee omgaat? Gaat hij onbewust sneller beslissingen nemen die hij normaal gesproken niet zou nemen? Laat hij zich meeslepen door bijvoorbeeld druk uit de media of blijft hij gewoon achter zijn eigen ideeën staan? Daar ben ik wel benieuwd naar’, vertelt de Noord-Hollander.

Aron Winter

Als Blind wordt aangesteld als bondscoach, komt er weer een plekje vrij in de technische staf van het Nederlands elftal. De Boer heeft zo zijn ideeën over wie die positie op moet vullen. ‘Ik neem aan dat ze op zoek gaan naar iemand die al een contract binnen de KNVB heeft. Dan zou Aron Winter het misschien kunnen doen, naast zijn werkzaamheden voor Oranje onder 19’, aldus de oud-voetballer van FC Barcelona.

Praat Mee!