Update | Officieel: Van Basten nieuwe assistent-trainer Oranje

Volgens het Algemeen Dagblad wil de KNVB Marco van Basten graag aanstellen als assistent van Danny Blind. De legendarische oud-spits bekleedt momenteel diezelfde functie bij AZ.

De KNVB is op zoek naar een nieuw lid voor de technische staf van het Nederlands elftal, nadat Blind vervroegd tot bondscoach van Oranje werd gepromoveerd. Van Basten zou in dat geval samen met Ruud van Nistelrooy het takenpakket van assistent-trainer op zich nemen. De wisselingen op de bank bij Oranje zijn het gevolg van het ontslag van Hiddink. Hij kreeg maandag te horen dat zijn spullen kon pakken.

Van Basten was al eens eerder in dienst bij de KNVB. Tussen 2004 en 2008 zat hij als bondscoach op de bank bij het Nederlands elftal. Zijn beste resultaat behaalde hij op het EK in 2008, toen Oranje in een poule met Frankrijk, Italië en Roemenië als groepswinnaar doorging naar de knock-out fase. Daarin moest het in de kwartfinale buigen voor Rusland, dat toentertijd onder leiding stond van Hiddink.

Update 2 juli 13.25 uur

Voetbal International laat donderdagmiddag weten dat de KNVB zich bij AZ heeft gemeld voor Marco van Basten. De voormalig bondscoach van het Nederlands elftal moet de nieuwe assistent worden van Danny Blind, die woensdag officieel werd aangesteld als keuzeheer van Oranje tot en met het WK van 2018. AZ en Van Basten hebben aan de bond laten weten dat een dubbelrol geen optie is. De rechterhand van John van den Brom zal dus een keuze moeten maken tussen Oranje en AZ. Naar verluidt staat de oud-international wel open voor een rol als assistent bij het Nederlands elftal.

Update 3 juli 08.20 uur

Marco van Basten heeft donderdagavond bij FOX Sports gereageerd op de berichten over een mogelijke aanstelling als assistent bij het Nederlands elftal. ‘De KNVB heeft zich gemeld. Ik ga er over nadenken. Het is allemaal pril en het overvalt me ook een beetje. Ik heb het naar mijn zin in Alkmaar. Ik wacht af wat de KNVB wil en wat AZ kan. Een dubbelrol zie ik in ieder geval niet zitten’, aldus de oud-bondscoach van Oranje.

Danny Blind is een oude bekende van Van Basten. Hij werkte in zijn periode als hoofdtrainer van Ajax samen met Blind, die destijds technisch directeur was in de hoofdstad. Van Basten noemt Blind een ‘aardige vent.’ ‘Ik ken hem. Hij is een verstandige man en hij is capabel genoeg’, zegt de assistent-trainer van AZ.

Update 9 juli 13.30 uur

Marco van Basten wordt de nieuwe assistent van Danny Blind. Dat maakte de KNVB donderdag bekend. Van Basten heeft een driejarig contract getekend bij de bond, waar hij tussen 2004 en 2008 eerder werkzaam was als bondscoach.

Praat Mee!