Winter snapt Feyenoord niet: ‘Waar zijn we in godsnaam mee bezig?’

Oranje onder 19 stapt eind deze week op het vliegtuig naar Griekenland, waar de talenten van bondscoach Aron Winter van 6 tot en met 19 juli deelnemen aan het EK onder 19 jaar. Winter reist met een afgezwakte selectie af, omdat meerdere clubs hun spelers niet af willen staan voor het toernooi. En daar heeft de oud-international behoorlijk de pest in.

Onder anderen Riechedly Bazoer, Donny van de Beek, Jaïro Riedewald (allen Ajax), Dabney Dos Santos (AZ) en Kevin Diks (Vitesse) hebben geen toestemming gekregen van hun werkgever om mee te doen aan het EK. Maar daar kan Winter nog wel mee leven. ‘Natúúrlijk snap ik de argumenten van clubs die voorrondes Europees voetbal spelen, met jongens die vorig jaar al basisspeler waren of daar dicht tegenaan zitten. Dan baal ik, maar heb ik alle begrip’, zegt Winter in een interview met De Telegraaf.

Winter kraakt Feyenoord

Het standpunt van Feyenoord stuit daarentegen tegen het zere been van Winter. De Rotterdammers spelen komend seizoen geen Europees voetbal, maar weigeren desalniettemin om Jari Schuurman, Calvin Verdonk en Bart Nieuwkoop af te staan aan Oranje onder 19. ‘Er zijn clubs die spelers niet willen meegeven omdat ze in de voorbereiding hun partij elf tegen elf willen completeren. Dan denk ik: waar zijn we dan in godsnaam mee bezig?’, vraagt Winter zich af.

‘We hebben een groot voetbalsymposium gehad – met alle trainers, technisch directeuren en hoofden jeugdopleiding – en willen de kwaliteit en de opleiding in Nederland verbeteren’, vervolgt de bondscoach zijn betoog. ‘Iets waar we allemaal achterstaan. Als clubs dan niet meewerken aan het afstaan van spelers, dan hebben we ergens met elkaar de slag gemist.’

Praat Mee!