‘Meerdere wedstrijden Willem II verdacht van matchfixing’

Het ziet ernaar uit dat het matchfixingschandaal rond Willem II groter is dan gedacht. In januari berichtte De Volkskrant dat zeker twee wedstrijden van de club uit Tilburg waren gemanipuleerd in het seizoen 2009/2010. Nu spreekt het dagblad van zes wedstrijden die in verband worden gebracht met matchfixing. 

Van de wedstrijden Ajax – Willem II (4-0) en Feyenoord – Willem II (1-0) was eerder al bekend geworden dat ze mogelijk zijn gemanipuleerd. Op basis van e-mailverkeer tussen Ibrahim Kargbo (zie foto), de grote vis in het schandaal, en een matchfixer blijken ook de uitduels met FC Utrecht (1-0), Sparta Rotterdam (2-1) en NAC Breda (4-0) te zijn omgekocht. Ook voor het bekerduel met Roda JC uit 2008 zou Kargbo geld hebben ontvangen. De voetballer uit Sierra Leone was destijds echter geblesseerd, waardoor zijn vergoeding niet al te hoog uitviel.

Kargbo lijkt het voortouw te hebben genomen in de omkopingen, maar zou niet alleen hebben gehandeld. Ook Maikel Aerts, de doelman die destijds onder de lat stond bij Willem II, wordt verdacht van betrokkenheid bij matchfixing. Hij ontkent echter ooit geld te hebben ontvangen voor het manipuleren van een wedstrijd.

Het is bovendien goed mogelijk dat ook Sergio Zijler en Jens Janse bij deze zaak zijn betrokken. Zij speelden in het seizoen 2009/2010 bij Willem II en worden ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan matchfixing. Zijler werd in maart uit de selectie gezet bij zijn huidige werkgever Cluj op verdenking van gokken op wedstrijden, terwijl Janse een verdachte is in een groot matchfixingschandaal in Italië.

Reactie KNVB

De KNVB gaat er alles aan doen om de waarheid boven tafel te krijgen. ‘Als we nu over zes wedstrijden horen, zijn dat er zes te veel. De voetbalsupporters moeten erop kunnen vertrouwen dat wat ze zien echt is. Als dat niet het geval is geweest, moet ze dat ook eerlijk worden verteld’, verklaart een woordvoerder van de bond. (Foto: Twitter)

Praat Mee!