Van Amersfoort kopt Oranje onder 19 naar eerste EK-zege

Oranje onder 19 is het EK in Griekenland goed begonnen. Pelle van Amersfoort tekende vlak voor rust de enige treffer van de wedstrijd aan, waardoor Rusland met 1-0 werd verslagen.

Oranje nam na een waarschuwingsschot van Rusland al snel het heft in handen in het openingsduel van het EK. Ould-Chikh zorgde met zijn snelheid regelmatig voor paniek in de Russische defensie, en dat leidde al vroeg tot de nodige kansen voor Nederland. Eerst creëerde de talentvolle aanvaller een kans voor Abdelhak Nouri, waarna hij zelf ook twee keer gevaarlijk was met een schot vanaf de rand van het zestienmetergebied.

Ondanks het overwicht in de wedstrijd slaagde Nederland er aanvankelijk niet in om op voorsprong te komen. De Russen waren zelfs nog dicht bij de 0-1 uit een vrije trap, maar Joël Drommel kon een tegendoelpunt voorkomen met een goede reflex. Acht minuten later kwam Oranje alsnog op een dik verdiende voorsprong via Pelle van Amersfoort. De boomlange spits van sc Heerenveen kopte een perfect aangesneden vrije trap van Ould-Chikh tegendraads in en liet de Russische doelman kansloos: 1-0.

Na rust kon Oranje niet meer zijn stempel op de wedstrijd drukken en kwam de ploeg van Aron Winter tweemaal goed weg. Eerst leidde een fout van Terry Lartey Sanniez tot een levensgrote kans voor de Russische spits, maar die schoot de bal ietwat wild tegen de lat. Even later werd een doelpunt van de Russen afgekeurd, nadat de scheidsrechter een aanvallende overtreding had gezien.

Rusland verder met tien man
In de 62ste minuut werd Nederland een handje geholpen door Aleksandr Likhachev, die zijn tweede gele kaart van de wedstrijd pakte en in kon rukken. Oranje ging met een mannetje meer echter alleen maar slechter spelen en hield zich voornamelijk bezig met het verdedigen van de 1-0. Dat leverde uiteindelijk het gewenste resultaat op, want Nederland kwam niet meer serieus in de problemen.

Oranje voert dankzij de 1-0 overwinning groep B van het EK aan. Later op de avond spelen Duitsland en Spanje hun eerste EK-wedstrijd in een onderling duel. Vrijdag staat de tweede groepswedstrijd op het programma tegen onze oosterburen.

Scoreverloop:

42. Van Amersfoort 1-0

Opstellingen Oranje onder 19 – Rusland:

Opstelling Oranje onder 19: Drommel; Owusu (58. Loof), Lartey Sanniez, Mirani, Paal; De Jong, Duarte, Nouri (78. Ouwejan); Kada, Van Amersfoort en Ould-Chikh (61. Kallon).

Opstelling Rusland: nnb

Bijzonderheden:

62. Likhachev (Rusland) krijgt een rode kaart, nadat hij zijn tweede gele kaart heeft gepakt.

Praat Mee!