Van Basten wijt tegenvallende resultaten Oranje aan WK

Marco van Basten heeft vandaag (vrijdag) afscheid genomen als assistent-trainer van AZ. De voormalige hoofdcoach van Ajax en Heerenveen begint op 1 augustus aan zijn klus als assistent van bondscoach Danny Blind. In gesprek met de NOS probeert Van Basten een verklaring te vinden voor de slechte prestaties van het Nederlands elftal sinds het succesvol verlopen WK in Brazilië.

‘Het Nederlands elftal heeft na een zware periode een goed toernooi gespeeld, is derde geworden en heeft veel complimenten gekregen. Dan is het moeilijk om de boel op te pakken’, begint Van Basten. ‘Dat is denk ik ook de reden geweest dat het Nederlands elftal niet helemaal goed staat in de kwalificatie’, wijst de oud-international op de derde plaats die Nederland momenteel bezet in groep A van de EK-kwalificatie.

‘Het ligt niet zozeer aan de kwaliteit, maar het heeft misschien ook te maken dat je niet helemaal optimaal gemotiveerd bent geweest. Hoe lullig dat misschien ook mag klinken’, aldus Van Basten, die ernaar uitkijkt om weer samen te werken met spelers als Wesley Sneijder, Arjen Robben en Robin van Persie. ‘Het is natuurlijk mooi om met de beste spelers van het land te trainen en te werken. De eindtoernooien zijn hartstikke mooi om mee te maken”, zegt San Marco.

‘Blind loopt al een tijdje mee’

Een veelgehoord verwijt aan het adres van Blind is dat hij te weinig ervaring zou hebben om bondscoach te kunnen zijn van het Nederlands elftal. Maar daar wil Van Basten niet in meegaan. ‘Ik denk dat Danny Blind inmiddels ervaren zat is, want hij loopt al een tijd mee. Hij was eindverantwoordelijk bij Ajax, heeft met Van Gaal het WK meegemaakt en de kwalificatie met Guus Hiddink’, citeert de NOS op uit de mond van Van Basten, die geniet van het leven als assistent-trainer. ‘Die rol op de achtergrond voelt goed, dat is prettig.’ (Foto: Paul Blank, Wiki Commons)

Praat Mee!