Late treffer nekt Oranje onder 19 tegen Duitsland

Na de 1-0 zege op Rusland heeft Oranje onder 19 het tweede EK-duel met dezelfde cijfers verloren van Duitsland (1-0). Nederland was vrijwel de gehele wedstrijd de onderliggende partij, maar leek desondanks af te stevenen op een gelijkspel. In de 89ste minuut moest Oranje echter alsnog buigen voor de Duitsers.

De Duitsers begonnen ijzersterk aan de wedstrijd, en daar hadden onze oosterburen ook alle reden toe. In de eerste groepswedstrijd kreeg de regerend Europees kampioen immers met 3-0 op de broek van Spanje. Een overwinning was dan ook een must voor Duitsland, dat binnen twee minuten al op voorsprong had kunnen komen. Luca Waldschmidt draaide vlot weg bij Damon Mirani en stond plotseling oog-in-oog met Joël Drommel, maar het schot van de aanvaller werd dermate van richting veranderd door de Oranje-doelman dat deze op de paal ging.

Het grootste probleem aan Nederlandse zijde was dat de mannen van bondscoach Aron Winter het eerste halfuur niet aan voetballen toekwamen. Duitsland zette Oranje al vroeg onder druk, waardoor het centrale verdedigingsduo (Mirani en Loof) vaak werd gedwongen de lange bal te spelen op de eenzame spits Pelle van Amersfoort. Dat leidde vrijwel altijd tot balverlies tegen de fysiek sterkere Duitsers.

In de veertigste minuut kreeg Oranje pas zijn eerste kans van de wedstrijd na een goede actie van Issa Kallon. De rechtsvoor van FC Utrecht ging op snelheid langs zijn directe tegenstander en vond Van Amersfoort met een voorzet bij de tweede paal. De boomlange aanvaller won zijn kopduel, maar stond net iets te dicht op het doel waardoor zijn inzet over ging. Even daarvoor behoedde Terry Lartey Sanniez Oranje nog voor een achterstand, door een schot van Leroy Sané van de lijn te halen.

Nederland wist richting het einde van de eerste helft wat langer de bal in de ploeg te houden, maar kon de stijgende lijn in de tweede helft niet doorzetten. Sané kreeg pal na rust zijn tweede kans van de wedstrijd, maar wederom trof de offensieve middenvelder van Duitsland geen doel. Naarmate het einde van de wedstrijd in zicht kwam, leek Oranje zich tevreden te stellen met een gelijkspel. Oranje toonde weinig initiatief en gokte op de counter met de rappe Bilal Ould-Chikh en Kallon op de vleugels. Echt gevaarlijk werd Nederland niet met dat strijdplan.

Deksel op de neus
In de slotfase van de wedstrijd ging Duitsland alsnog met de overwinning aan de haal. Gianluca Rizzo stond goed opgesteld in het strafschopgebied, waardoor hij een rebound simpel in het lege doel kon schuiven: 1-0. Een paar minuten daarvoor ontsnapte Nederland nog op wonderbaarlijke wijze aan de openingstreffer.

Ondanks de nederlaag heeft Oranje onder 19 plaatsing voor de halve finale nog altijd in eigen hand. Eerder op de dag won Rusland met 3-1 van Spanje, waardoor alle landen in poule B op drie punten staan. Maandag staat de laatste groepswedstrijd tegen Spanje op het programma. Bij een overwinning plaatst Nederland zich voor de halve eindstrijd in Griekenland.

Praat Mee!