Oranje uitgeschakeld op EK onder 19 na gelijkspel tegen Spanje

Oranje onder 19 is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de halve finales van het EK. Nederland herstelde zich na rust knap van een bedroevende eerste helft, maar kwam uiteindelijk niet verder dan een 1-1 gelijkspel. En dat was niet genoeg voor de talentvolle lichting, die met een afgezwakte selectie naar Griekenland was afgereisd.

Voor aanvang van de wedstrijd was de opdracht voor de ploeg van bondscoach Aron Winter duidelijk. Alleen een overwinning volstond voor een plek in de halve finale. Met die intentie begon Oranje ook aan het slotduel in poule B. Nederland had meteen veel balbezit, maar het baltempo lag veels te laag om het de Spanjaarden moeilijk te maken.

La Roja leek het allemaal wel goed te vinden, aangezien de roodhemden genoeg hadden aan een gelijkspel. Spanje gokte op de omschakeling en dook al een keer op achter de Oranje-defensie, voordat de Zuid-Europeanen in de achtste minuut enigszins fortuinlijk op een 1-0 voorsprong kwamen. Na een schitterende aanval schoot Oranje-verdediger Damon Mirani de bal onhoudbaar achter zijn eigen doelman.

Spanje vergeet zichzelf te belonen
Winter zag vanaf de bank dat zijn ploeg het helemaal kwijt was na de 1-0. Alfonso Pedraza kreeg vijf minuten na de openingstreffer al de mogelijkheid om de voorsprong te verdubbelen, maar de aanvaller vergat zijn ploeg te belonen voor het goede spel. Het enige gevaar van Nederlandse zijde kwam in de zeventiende minuut vanuit een voorzet vanaf de rechterkant, die in het strafschopgebied op een Spaanse hand belandde. Maar de bal ging niet op de stip, waar dat wel had gemoeten.

Vlak voor rust verzuimde Spanje voor de tweede keer om op 2-0 te komen. Spits Borja Mayoral dook na een uitstekende combinatie op voor het doel van Drommel, maar zijn inzet ging voorlangs. Het was dan ook geen verrassing dat Winter in de rust ingreep en onder meer de tegenvallende Bilal Ould-Chikh naar de kant haalde. En dat sorteerde effect, want in de 54ste minuut kwam Oranje op 1-1. Pelle van Amersfoort versierde een strafschop en schoot de bal zelf langs de Spaanse doelman.

Nederland had zijn zaakjes in de tweede helft een stuk beter op orde. Oranje probeerde wat sneller de boomlange Van Amersfoort te zoeken, en daar hadden de Spanjaarden zichtbaar moeite mee. De zevenvoudig winnaar van het Europese toernooi voor spelers tot 19 jaar kwam na de 1-1 echter niet meer serieus in de problemen. Het enige wapenfeit kwam van Frenkie de Jong. De achttienjarige middenvelder van Willem II probeerde halverwege de tweede helft Antonio Sivera te verschalken met een afstandsschot, maar de doelman van Valencia kon de inzet van De Jong eenvoudig klemmen.

Slotoffensief Oranje blijft uit
Winter probeerde een kwartier voor tijd nog een slotoffensief te forceren door een extra aanvaller te brengen in de persoon van Gervane Kastaneer. De speler van ADO Den Haag kon echter niet in stelling worden gebracht door zijn medespelers, waardoor uitschakeling een feit is.

Zodoende is er een vervroegd einde gekomen aan het EK voor Oranje onder 19, dat nog wel zo goed was begonnen met een overwinning op Rusland. Het doelsaldo van de Russen bleek uiteindelijk de doorslag te geven. De Oost-Europeanen plaatsen zich samen met Spanje voor de halve finale van het EK.

Scoreverloop:

8. Mirani (e.d.) 1-0

54. Van Amersfoort 1-1

Opstellingen Spanje – Oranje onder 19:

Opstelling Spanje: Sivera; Boja, Vallejo, Meré, Caricol; Merino (68. Cheikh), Hernández, Dani Ceballos; Asensio, Mayoral en Pedraza (90+4 Nahuel).

Opstelling Oranje onder 19: Drommel; Owusu, Mirani (78. Kastaneer), Lartey Sanniez, Lelieveld; Nouri, Ouwejan 46. Loof), De Jong; Ould-Chikh (46. Kada), Van Amersfoort en Kallon.

Bijzonderheden:


Praat Mee!