Krul viert tienjarig jubileum: ‘Dat zie je niet zo vaak meer’

Doorgaans mislukken Nederlandse talenten als ze op vroege leeftijd naar het buitenland vertrekken. Tim Krul is de uitzondering op die regel. De reservedoelman van het Nederlands elftal verruilde op zeventienjarige leeftijd de jeugdopleiding van ADO Den Haag voor die van Newcastle United en maakte een jaar later al zijn debuut in de hoofdmacht van de Engelse club. Tegenwoordig is Krul niet meer weg te denken uit het eerste elftal van The Magpies.

Ter gelegenheid van zijn tienjarige jubileum bij Newcastle blikt de 27-jarige Hagenees terug op zijn eerste periode bij de club. ‘Tien jaar bij een club is echt iets om trots op te zijn. Ik denk niet dat je dat vandaag de dag nog vaak ziet’, zegt Krul op de site van zijn werkgever. ‘Toen ik hier kwam, tekende ik voor drie jaar. Het idee was ook om het even aan te kijken. Als het niet zou gaan, kon ik daarna terug naar Nederland en was ik slechts twintig jaar. Maar het heeft uiteindelijk allemaal nog beter uitgepakt dan iemand zich had kunnen voorstellen.’

Vier jaar na zijn debuut in de Europa League-wedstrijd tegen Parlermo mocht Krul voor de eerste keer onder de lat staan in de Premier League. In de tussenliggende seizoenen kwam hij op huurbasis uit voor Falkirk en Carlisle. ‘De verhuurperiodes waren erg belangrijk voor mijn ontwikkeling’, laat Krul weten, die als tiener te kampen had met heimwee.

Van der Sar

Dat hij het niet altijd even makkelijk had in Newcastle, nam hij destijds op de koop toe. ‘Dat is normaal in het voetbal. Die ervaringen hebben me gevormd tot de persoon en de keeper die ik nu ben. En ik heb hier ook veel hoogtepunten gekend, waaronder het spelen tegen mijn grote held Edwin van der Sar’, haalt Krul een hoogtepunt aan in zijn carrière.

 

Praat Mee!