Nederland organiseert Olympisch kwalificatietoernooi vrouwenvoetbal

Nederland is aangewezen door de UEFA om het mini-toernooi voor vrouwen te organiseren om te bepalen wie naar de Olympische Spelen in 2016 mag. Nederland moet samen met Noorwegen, Zweden en Zwitserland uitvechten wie het felbegeerde ticket naar Rio de Janeiro in bezit krijgt. Het toernooi zal in maart 2016 worden gehouden, de Olympische spelen beginnen vier maanden later in augustus. 

De UEFA mag drie vrouwenteams naar de Olympische Spelen sturen en de al geplaatste teams zijn Duitsland en Frankrijk. Het andere land dat zich gekwalificeerd had is Engeland, maar deze hebben besloten om niet deel te nemen aan het prestigieuze toernooi in Rio. Daarom moeten de teams die in de achtste finale van het WK zijn uitgeschakeld het tegen elkaar opnemen om uit te maken wie als derde en laatste damesploeg naar de Spelen toe mag.

Het mini-toernooi zal op 2, 5 en 9 maart gehouden worden. Waar deze wedstrijden precies worden afgewerkt moet de KNVB nog vaststellen. Voor de Oranje leeuwinnen is dit een uitgelezen kans om het WK debuut een goed vervolg te geven. De damesploeg overleefde de groepsfase, maar trof in de achtste finale voormalig wereldkampioen Japan en werd kansloos naar huis gestuurd.

Manager vrouwenvoetbal Minke Booij is blij met de toewijzing van het toernooi aan de KNVB. ‘We zijn blij dat de KNVB het toernooi mag organiseren. Natuurlijk vanwege het thuisvoordeel voor Oranje. Maar het is bovendien ook een mooie warming up voor de organisatie van het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal 2017 in Nederland,’ zegt Booij in een statement op de site.

Wedstrijdschema 
Woensdag 2 maart: Noorwegen – Zweden & Zwitserland – Nederland
Zaterdag 5 maart   : Noorwegen – Nederland & Zweden – Zwitserland
Woensdag 9 maart: Zwitserland – Noorwegen & Nederland – Zweden

 

Praat Mee!