Discussie over positie Depay: ‘Hij kan prima uit de voeten als spits’

Dinsdagavond (lokale tijd) vond Memphis Depay voor de eerste keer het net namens Manchester United. Hij deed dat als spits in een 4-4-2 systeem, terwijl hij doorgaans vanaf de linkerkant speelt. Genoeg voer voor discussie over welke positie Depay moet gaan bekleden bij zijn nieuwe club. Bert van Marwijk, Ronald de Boer en Stijn Schaars denken dat de 21-jarige Oranje-international in Engeland goed uit de voeten zou kunnen als spits.

‘Bij PSV mocht hij van Cocu zijn gang gaan. Hij had een vrije rol, dat zal bij United wel anders zijn’, begint De Boer tegenover Metro, die wordt aangevuld door Schaars. ‘Memphis had vrijheid bij balbezit, dat is wat anders. Maar die vrijheid heeft hij ook nodig. Hij moet niet gebonden zijn aan de kalklijn en je moet hem niet vol opdrachten stoppen’, meent de oud-ploeggenoot van Depay.

Een tweespitsensysteem is volgens Schaars op het lijf geschreven van de excentrieke aanvaller. ‘In dat systeem kan Memphis prima uit de voeten als spits. Bij ons was hij meer buitenspeler, ook omdat we Luuk de Jong en Jürgen Locadia hebben. Dat zijn twee echte spitsen. Memphis startte dan ook nooit in de spits, maar kwam wel eens in die positie gaandeweg de wedstrijd. Met zijn power en schotkracht beschikt hij zeker over kwaliteiten die een spits behoort te hebben’, aldus de middenvelder van PSV.

‘Niet te vergelijken met Van Persie en Huntelaar’

‘Bij die goal profiteerde hij van een verkeerde terugspeelbal, zag de ruimte en benutte zijn snelheid’, haalt Van Marwijk het doelpunt van Depay terug in de oefenwedstrijd tegen San Jose Earthquakes (3-1 winst). ‘Verder heeft hij een goede techniek en is hij beweeglijk. Dat zijn allemaal kwaliteiten waarover een spits moet beschikken. Maar het scheelt nogal of je met bijvoorbeeld Robin van Persie, Klaas-Jan Huntelaar of Memphis als spits speelt. Alle drie kunnen ze het, maar het vergt aanpassingsvermogen van de rest van het elftal om die jongens op hun sterke punten te bedienen.’

Volgens Van Marwijk komt Depay het beste tot zijn recht wanneer hij zich niet hoeft vast te pinnen op een bepaalde positie. ‘Als Van Gaal dat lukt bij United, dan komen de kwaliteiten van Memphis het beste tot zijn recht’, aldus de voormalige bondscoach van het Nederlands elftal.

Praat Mee!