Nederland loot Frankrijk en Zweden

Kwalificatie voor het WK 2018 in Rusland wordt een zware opgave voor het Nederlands elftal. Bij de loting in Rusland is Oranje zaterdagavond gekoppeld aan Frankrijk, Zweden, Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg.

Zeven jaar geleden zat Nederland ook al in een groep met Frankrijk tijdens de groepsfase van het EK in Oostenrijk en Zwitserland. Destijds verbaasde Oranje alles en iedereen door de vice-wereldkampioen van 2006 met 4-1 te verslaan. Ook Italië (3-0) en Roemenië (2-0) werden toentertijd verslagen in de poulefase, waarna Nederland in de kwartfinale zijn waterloo vond tegen Rusland.

Naast het sterke Frankrijk, dat volgend jaar gastheer is van het EK, moet de equipe van bondscoach Danny Blind ook zien af te rekenen met Zweden. Meest bekende naam bij de Scandinaviërs is natuurlijk die van Zlatan Ibrahimovic. Het is nog maar de vraag of de 33-jarige steraanvaller van Paris Saint-Germain er over drie jaar bij is op het WK, maar tijdens de kwalificatiereeks zal hij gewoon van de partij zijn.

Alleen de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK. De beste acht nummers twee spelen play-offs voor een ticket naar het mondiale eindtoernooi. Op het vorige WK in Brazilië haalde Nederland nog de halve finale, waarin Argentinië na strafschoppen te sterk bleek. In de troostfinale legde Oranje beslag op de derde plaats door gastland Brazilië met 3-0 te verslaan.

Loting Nederlands elftal

Groep A:
NEDERLAND
Frankrijk
Zweden
Bulgarije
Wit-Rusland
Luxemburg

Volledige WK-loting

Groep B: Portugal, Zwitserland, Hongarije, Faröer Eilanden, Letland, Andorra

Groep C: Duitsland, Tsjechië, Noord-Ierland, Noorwegen, Azerbeidzjan, San Marino

Groep D: Wales, Oostenrijk, Servië, Ierland, Moldavië, Georgië

Groep E: Roemenië, Denemarken, Polen, Montenegro, Armenië, Kazachstan

Groep F: Engeland, Slowakije, Schotland, Slovenië, Litouwen, Malta

Groep G: Spanje, Italië, Albanië, Israël, Macedonië, Liechtenstein

Groep H: België, Bosnië-Herzegovina, Griekenland, Estland, Cyprus

Groep I: Kroatië, IJsland, Oekraïne, Turkije, Finland

Praat Mee!